Главная / Виставки / Пам'ятаємо героїв-ліквідаторів

Пам’ятаємо героїв-ліквідаторів

14 грудня – ☢️ День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
☝️ Ця дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року.
📍 В квітні 1986 р. вся країна піднялася на боротьбу з розбурханою атомною стихією. 30 листопада над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС закінчили спорудження саркофага – об’єкта «Укриття». Його звели в рекордно короткий термін – 206 діб.
👉 Саме 14 грудня 1986 р. держкомісія прийняла в експлуатацію цей комплекс захисних споруд. Понівечений реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення. Це була перша 👏 перемога над зловісним атомом.
Сьогодні – день, щоб 💛 ЗГАДАТИ і ВШАНУВАТИ людей, які побудували саркофаг, зробили промисловий майданчик станції придатним для подальшої роботи і відновили генерацію. День, щоб ще раз сказати слова подяки кожному з ліквідаторів, хто ще живий і може відчути цю заслужену ними вдячність.
❗ У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї підготовлено фотодокументальну виставку на матеріалах ліквідаторів наслідків цієї страшної катастрофи та прирівнених до них осіб, які постраждали під час ядерних випробувань.
У вітринах експонуються
🔸фотоматеріали ліквідаторів,
🔸документи і
🔸особисті речі (посвідчення, перепустки, дозиметри).
🔸Привертають увагу матеріали про будівництво селища «Тернопільське» в Макарівському районі Київської області для переселенців з 30-кілометрової зони.
🔸Про діяльність Тернопільської організації «Союз Чорнобиль України» розповідають фотосвітлини зібрань, конференцій, заходів з участю чорнобильців – відзначення важливих знаменних подій і вшанування пам’яті.
🔸Особливе зацікавлення викликають книги, а саме: «Промінь правди» та «Книга пам’яті ветеранів ядерних випробувань», видана у співавторстві Богдана Газилишина (голови обласної комісії ядерних випробувань) та Володимира Липницького (заступника голови обласної комісії ядерних випробувань). Також представлено багато інших цікавих матеріалів.
🙏 В день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи «ядерний смерч», та висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам.
❗ Запрошуємо відвідати музей і оглянути виставку.
Надія Боженко, старша наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Дискусійний клуб “Відома невідома Україна” (лекція 17)

🎉 Відкрийте новий світ відомої, але досі невідомої України разом з нами! Друзі, запрошуємо вас на захоплюючий захід в рамках музейного проекту «ВІДОМА ...

Американський архів

У фонди музею надійшли «саморобні» книжки Михайла Фурди (Нью Йорк, США). Результат «довголітньої праці» – понад 30 томів, світлин, копій та ...

Мистецька імпреза «Хто серцем чистий і душею, не потрібна йому війна»

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета Григорія Сковороди, який належить до ...