Главная / Виставки / Виставка "Дивосвіт різдвяних свят"

Виставка “Дивосвіт різдвяних свят”

❄️🌲 Різдвяно-новорічні свята є гарною нагодою зустрітися з рідними та друзями, відпочити душею, замислитись над життям.
Чудовим місцем відпочинку є 🏛️Тернопільський обласний краєзнавчий музей, де на Вас чекатимуть виставки, овіяні казковістю. З нагоди свят у нас представлена виставка «ДИВОСВІТ РІЗДВЯНИХ СВЯТ».
У розмаїтті експонатів основні атрибути Різдва:
❄️ «Павук», який прикріплений, як і годиться, до основної балки в кімнаті. Його вважають символом Всесвіту та оберегом родини. Майже прозорий і невагомий. Від найменшого руху повітря він починає крутитися, при цьому відкидає химерні тіні, нагадуючи павутину. На перший погляд важко зрозуміти, як ця тендітна конструкція тримається купи та з’єднує тоненькі соломинки.
❄️ «Дідух» за давніми українськими звичаєм ставили на найвидніше місце – на покутті, біля столу, де висять ікони. Сніп був житній, пшеничний або вівсяний та символізував урожай, добробут і був оберегом роду. Колись власноруч зроблений «Дідух» прикрашали, як різдвяне дерево: різнокольоровими стрічками, ляльками-мотанками, сухоцвітом, калиною тощо.
❄️ «Вертеп». Унікальним та давнім різдвяним звичаєм були виступи з вертепом. Вертеп – це переносний мініатюрний ляльковий театр, розміщений у дерев’яному коробі, в якому показували цілі вистави на тему Різдва.
До вашої уваги – також 🍯🧉 святковий керамічний посуд. А саме: тарілки, горнята, глечики, макітра, куманець, підсвічник, дерев’яні ложки, макогін тощо. Милують погляд відвідувачів вишиті вироби: скатертини та рушники, ткані верета, килими.
На стилізованому різдвяному небі красуються мережані дива, легкі, прозорі, завжди неповторні – ❄️ ВИТИНАНКИ. Традицією наших предків було прикрашати свою оселю: стіни кімнати, полиці, вікна, мисник тощо. Тільки людина з тонким відчуттям краси та художньою уявою може відтворити таку красу на папері. На виставці експонуються близько тридцяти робіт майстрині ГАЛИНИ ДУДАР, які зачаровують і притягують погляд відвідувачів.
Окрасою виставки є 🔹 зимова святкова ноша. Серед експонатів – різноманітне зимове чоловіче, жіноче та дитяче вбрання Тернопільщини із фондової збірки музею. 🔹 Це кожухи, кептарі, запаски, сорочки, крайки, горбатки, сподні (штани), хустки тощо. Представлені вироби відрізняються техніками виготовлення, орнаментами, оздобленням. Адже кожне село мало свої усталені матеріали, крої та оздоби для одягу і таким чином пізнавалося по них.
🩵 Усіх запрошуємо відвідати різдвяну виставку, яку для вас підготували працівники відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ

Рекомендуємо

Наукова конференція «Олександр Барвінський – поборник національно-культурного відродження України»

СПІЛКУВАЛИСЯ І НАЖИВО, І У ФОРМАТІ ОНЛАЙН  У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 6 червня 2022 року відбулась наукова конференція «Олександр ...

Виставка “Яке прекрасне рідне слово. Воно не світ, а всі світи!…”

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Рішення про вшанування рідної мови було прийняте на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в ...

Фотодокументальна виставка «Звитяжець краєзнавства»

10 лютого 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкривається фотодокументальна виставка «Звитяжець краєзнавства»‚ приурочена 100-річчю ...