Главная / Наші публікації / 130 років від дня народження Ярослави Музики

130 років від дня народження Ярослави Музики

ЯРОСЛАВА МУЗИКА 🎨:
✍️ «Народження це велика подія
Природне як вулкан
Викидає міліони життів…
Істоти здивовані
І самітні падуть в назначене їм місце.
Встають, рухаються, ходять,
Біжать і шукають друзів.
Часом тратять і знову
Шукають.
Хто зна саме чи Надія
І стремління не є ціль життя?!»
🗓️ Десяте січня 1894 року стало її днем, а омите срібними водами Серету містечко Залізці (суч. Тернопільщина) – місцем народження.
Минає 130 років як у родині Стефановичів, місцевого судді, з’явилася на світ майбутня мисткиня різнобічних вподобань і таланту 🎨🖌️ Ярослава Музика.
Непересічна особистість, викристалізована інтелектуальним духом української еліти, змогла стати у 20-60-х роках ХХ століття осердям культури Львова, ідейно об’єднавши широке коло митців. Пережила дві світові війни, табірні випробування (за причетність до національно-визвольного руху), але творче вираження у ній ніколи не втрачало пріоритетності.
🏛️ На основі фондових збережень Тернопільського обласного краєзнавчого музею можна пізнавати авторський почерк та харизму Ярослави Музики.
✨Вона була:
ХУДОЖНИЦЕЮ вільною – володіла рідкісними техніками декоративного мистецтва, створила багато унікальних робіт в 🔹техніці кольорової емалі; зверталася до 🔹графічних технік – ліногравюри, деревориту, сухої голки, монотипії; 🔹живопису – олії, темпери, гуаші, енкаустики; 🔹мозаїки, малюнків на склі, 🔹видряпування на золотій чи срібній фользі, 🔹батіка, 🔹тиснення на шкірі, 🔹карбування на металі.
❗️Твори мисткині експонувалися в 1930-х роках на виставках у Львові, Лос-Анджелесі, Берліні, Празі, Римі, Варшаві;
✨РЕСТАВРАТОРКОЮ проникливою – працювала в реставраційній майстерні Національного музею у Львові, рятувала давні старожитності – збірки ікон, вдосконалювала навики у відомих майстрів, осягала техніку іконопису;
✨КОЛЕКЦІОНЕРКОЮ пристрасною – її вабив світ фольклорних образів, побутових речей, народних строїв; вона все життя колекціонувала твори українського народного мистецтва, у якому відшукувала самобутність і власної праці.
Частина скарбів родинної колекції, які стали ☝️ фондовими надбаннями нашого музею, чудово охарактеризовують Ярославу Музику як 💯 віддану цінительку та збирачку шедеврів народної творчості.
Зразки 🪡 української вишивки кін. ХІХ – поч. ХХ ст, зібрані у західних регіонах, разом із творчим доробком мисткині є дуже цінними у музейному зібранні. 👉 Дану колекцію, що презентована вишитими фрагментами побутових речей, у 1981 році передав у музей товариш подружжя Музик – Березовський Орест Іванович (м. Львів).
💗 Залишити себе у праці – бажання, яке вело художницю впродовж життя. І сьогодні матеріалізований духовний світ мисткині бережуть українські музеї, а заснована обласна премія імені Ярослави Музики (Тернопіль) — вмотивовує творчі покоління.
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художньо-рекламного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Пізнавальні канікули у музеї

🎉Вітаємо наших юних відвідувачів!❗ Ви готові до 🎊 незабутніх пригод❓ Запрошуємо Вас на 🤸 НАЙКРУТІШІ КАНІКУЛИ 🏃 у нашому улюбленому музеї! Це буде час, ...

Виставка “Його життя – високий взірець страдницького служіння Богу і Україні”

До 60-річчя звільнення із заслання Патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито ...

Екскурсії до Дня ПАСІЧНИКА  

Професійне свято представників однієї з найдавніших професій. Близько 15-20 тисяч років тому люди вже вийшли збирати мед. Про це свідчать досліджені ...