Главная / Наші публікації / 16 лютого - День військового ЖУРНАЛІСТА України

16 лютого – День військового ЖУРНАЛІСТА України

ОСТАННІЙ РЕПОРТАЖ
16 лютого на державному рівні вшановують військових журналістів України. Цей День встановлено Указом Президента з 2018 року 16 лютого – в день загибелі нашого краянина, журналіста ЛАБУТКІНА Дмитра Віталійовича , заступника редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз» ВМС ЗСУ.
Народився в Кременці на Тернопільщині в сім’ї військового, закінчив Львівський інститут Сухопутних військ по спеціальності «журналістика». Після закінчення служив у Севастополі, а коли весною 2014 р. у Крим зайшли «зелені чоловічки», не дивлячись на їх погрози та небезпеку, продовжував виконувати свою журналістську роботу, висвітлювати дії російських зайд по окупації півострова. Навесні 2014 р. після окупації Криму російськими військами виїхав до Одеси.
В січні 2015 р. поїхав в найгарячішу точку на той момент проведення АТО – в район міста Дебальцеве в «Дебальцевський котел» як журналіст, виконуючи бойове завдання із збору фотоматеріалів для переговорної групи в Мінську.
В «Книзі пам’яті полеглих за Україну» (memorubook.org.ua) повідомляються обставини загибелі. Вночі 16 лютого 2015 р. з Дебальцевого виїхала колона, яка перевозила поранених. Попали під масований обстріл. З того часу вважався зниклим безвісті.
19 лютого 2015 р. бойовики виклали в мережу жахливе відео загиблих наших бійців і в камеру показали посвідчення офіцера Лабуткіна. Вже згодом вдалося забрати тіло і впізнати загиблого. Поховали Дмитра в селі Білокриниця на Кременеччині.
Держава вшанувала справжнього воїна, нагородивши орденом Богдана Хмельницького III ст. 27 червня 2015 р., наказом Міністерства оборони України в грудні 2015 р. відзнакою «За військову доблесть», Указом від 24 липня 2016 нагороджений відзнакою «Народний Герой України» (посмертно). Указом Президента України від 19.08 2015 р. призначено степендії дітям загиблих журналістів, які виконували службові обов’язки, в тому числі доньці Дмитра Лабуткіна Кірі.
В учбових закладах, де навчався майбутній герой (в с. Білокриниця, в Тернополі ЗОШ № 23), встановлені меморіальні дошки на честь Дмитра Лабуткіна.
Пам’ятаємо тих, хто воював та загинув за єдину Україну.

Боженко Надія, старша наукова співробітниця Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Рекомендуємо

Виставка

Під такою назвою у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрита виставка до 85-річчя від дня народження та 65-річчя творчої діяльності Михайла ...

Борці за волю України

День Героїв відзначається щорічно 23 травня. Свято встановлене Другим Великим Збором ОУН у 1941 р. на вшанування українських вояків, які боролися і ...