Професійне свято представників однієї з найдавніших професій. Близько 15-20 тисяч років тому люди вже вийшли збирати мед. Про це свідчать досліджені науковцями настінні малюнки у Павучій печері (Іспанія), на яких зображено людину, що збирає мед.
Цього дня християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучний спас. Та окрім яблук та інших фруктів віряни освячують мед. До Преображення пасічники закінчують збирати мед та починаються підготовчі роботи до зимівлі пасіки.
Збереглись і язичницькі звичаї – освячення вуликів перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували. А ще, справжній пасічник має бути щедрим і згідно давнього звичаю на Спаса пригостити медом сусідів та усіх нужденних.
Варто згадати в цей день пасічника – українця Петра Прокоповича, який став новатором у видобутку меду. Створений ним рамковий вулик у 1814 році вивів світове бджільництво на новий рівень.
Завдяки наполегливій і самовідданій праці пасічників Україна входить до сімки країн експортерів меду.
На День пасічника влаштовують медові ярмарки, де можна скуштувати смачний мед з різних пасік та зробити запаси цілющого продукту на зиму.
Відчути атмосферу в якій працює бджоляр, ознайомитись з продукцією бджільництва та поласувати смачним медом можна на локації у відділі природи
Тернопільський обласний краєзнавчий музей (за попереднім записом).
МЕД – це крапелька сонця, символ благополуччя і здоров’я
Усіх пасічників України зі святом! Плідної Вам співпраці, щедрого медозбору, багато щасливих і радісних моментів від Вашої нелегкої праці!!!
Антоніна Баран, завідувачка відділу природи ТОКМ
Оригінальне відео – на Ютуб каналі музею