Главная / Новини / КОРАЛОВЕ НАМИСТО у фондовій збірці музею

КОРАЛОВЕ НАМИСТО у фондовій збірці музею

…Нанизую корали обережно,
Щоб не згубити жодної з душі.
Вони для мене справжні обереги
Нанизую від краю й до межі.
 
 Півтора століття тому намисто було оберегом, частиною ритуалу і заодно соціальним паспортом, який свідчив про походження, достаток, вік і статус власниці.
Намисто – одна з найдавніших жіночих прикрас на території України. Його історія є дуже древньою і цікавою. Традиційна прикраса завжди видозмінювалася за кольором, формою, матеріалом і навіть за способом носіння.
Найперші нашийні прикраси були з кісточок овочів, зерен, скойок (двостулкових молюсків), фруктових плодів гарної форми, а вже згодом їх замінили камінні, металеві та скляні намистинки.
Ще пізніше намисто почали виготовляти з дорогих природних матеріалів, таких як: корали, бурштин, перли, скло, смальта, гранат.
Намистинкам надавали не тільки круглої, циліндричної та бочкоподібної форм, а також форми призми.
Чи не найпоширенішим на всій Україні було коралове намисто. Рожеві з сірим чи червоним відтінком намистини однакової форми, але різного розміру, нанизувалися на шовковий шнурок у певному порядку: великі – всередині, а менші – по краях.
 
Червоне коралове намисто, як вірили наші пращури, було наділене магічними властивостями: яскраво червоні намистини на жінці означали, що вона здорова і у пошані свого чоловіка.
Ось як про це написав Т. Шевченко:
“А жіночку свою любив –
Господи єдиний!
Як те паня, як ту дитину,
У намистечках водив. “
Червоні намистини на тлі барвистої вишиванки – це неймовірна краса і вишуканість, що гармонійно підкреслюють українську жіночність. Саме тому, пройшовши крізь віки, коралі досі є не лише історією, а й бажаним доповненням образу.
Марія Луцька, наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
 
 Оригінальне відео можна знайти на на Ютуб каналі музею
 
 

Рекомендуємо

Виставка із фондових матеріалів «Пам’яті жертв Голокосту»

Сьогоднішній день 27 січня позначений в календарі історії як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня у 1945 році війська 1-го ...

“Людина і суспільство: реалії життя”

21 жовтня проведено репрезентацію книжки Георгія Мельника “Людина і суспільство: реалії життя”. Спільною молитвою о. Мирон розпочав зустріч. Штрихи ...

Програма конференції “Калкське побоїще”

Шановні учасники, наукова конференція «КАЛКСЬКЕ ПОБОЇЩЕ» (до 800-ї річниці першої битви русів із монголами) розпочнеться о 10 год 31 травня у актовій залі ...