Главная / Виставки / 21 листопада - День Гідності і Свободи

21 листопада – День Гідності і Свободи

🩵💛 РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ: ЗГАДАЙМО ЯК ЦЕ БУЛО
21 листопада Україна відзначає ☝️День Гідності і Свободи. Свято об’єднало дві знакові події в новітній історії країни –
🔸Помаранчеву революцію 2004 р. та
🔸Революцію Гідності взимку 2013-2014 рр., які сколихнули весь світ.
👉 Цей день відзначають щороку відповідно до Указу Президента від 13 листопада 2014 р. Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів.
🔹 22 листопада 2004 р. під час президентських виборів вийшли українці на Майдан, щоб захистити свій демократичний вибір від фальсифікацій. Він пройшов без застосування сили проти народу. Результатом протесту було прийняття рішень Верховним судом України про третій тур виборів президента. Цей спротив засвідчив про формування громадянського суспільства . У листопаді 2005 року новообраний Президент В.Ющенко встановив свято – День Свободи. У грудні 2011 р. наступний Президент В. Янукович скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності.
На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи коштувало Україні великих людських втрат.
🔹 21 листопада 2013 р. уряд України відмовився від підписання угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Пізно ввечері на знак протесту на майдані Незалежності в Києві почали збиратися люди. Опівночі їх вже було до півтори тисячі. Розпочалися студенстські акції протесту і лише після жорстокого побиття студентів та розгону Євромайдану 30 листопада, мирний протест переріс у масові постійні сутички між протестувальниками та спецпризначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель 108 українців – Героїв Небесної Сотні. Своєю непохитністю і самопожертвою Герої Майдану заслужили всенародну шану і повагу.
Взимку 2014 р. об’єднання українців на Майдані відстояло свої права, свободи, цінності і не дало нашій державі звернути з цивілізованого, демократичного і європейського шляху розвитку.
🔹 Події, які почалися ввечері біля монумента Незалежності 21 листопада 2013 р. тривають донині. Згуртовані, відважні майданівці першими пішли захищати Україну, коли через декілька днів путінська орда ступила на нашу землю. Десятий рік триває ця страшна війна. Росія розв’язала справжній геноцид проти держави і її нації. Бійці героїчно боронять свою землю і майбутнє всього цивілізованого світу.
Мужність наших воїнів вражає світ. За свою незалежність платимо велику ціну – життями своїх синів і дочок.
❗ В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто фотодокументальну виставку, присвячену цим трагічним подіям. Фотокадри, оригінальні речі, привезені учасниками Майдану і розміщені в експозиції, вражають і розкривають героїзм українців, а також засвідчують злочини тодішньої влади проти свого народу.
🩵💛 Низький уклін і світла пам’ять Героям Революції гідності і свободи.
Боженко Надія, старша наукова співробітниця новітньої історії ТОКМ
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

У музеї відбулося засідання правління Тернопільської обласної організації НСКУ

  Сьогодні, у приміщенні Тернопільського обласного краєзнавчого музею, відбулося засідання правління Тернопільської обласної організації Національної ...

Виставка «Народ трагічної долі»

18 травня 1944 року сталінський режим підготував і здійснив силами НКВС-НКДБ спецоперацію примусового виселення корінного народу Криму – кримських татар. ...

Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Традиції краєзнавства: регіональний аспект» відбудеться 20 квітня та 21 квітня 2023 р.

Шановні колеги! Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Традиції краєзнавства: регіональний аспект» (до 110-річчя Тернопільського обласного ...