Главная / Наші публікації / 30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України

30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України

 Символ відродження України, незламності духу нашої нації, свободи, соборності та самостійності… Освячений кров’ю героїв, які боролися за нашу державу… Наш рідний і успадкований народом ПРАПОР.

З нагоди  30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України, маємо змогу вшанувати синьо-жовтий символ слави багатьох поколінь українців, що пройшов довгий і тернистий шлях крізь віки та досі майорить у кожному місті і селі нашої країни: над спорудами державних установ, консульств та посольств, на п’єдесталах слави, на підкорених вершинах гір. Його бережемо і поважаємо як найвищу національну святиню! У ньому втілені віковічні прагнення до миру, волі, самовизначення і процвітання Батьківщини.

 

Дещо з історії свята…  Наприкінці 1980-х років активізувався національно – демократичний рух проти діючої влади і вже на перших мітингах та виступах з’явилася символіка із синьо-жовтими барвами. У 1990 році синьо-жовті прапори повернулися на будівлі місцевих влад. У Тернополі національний прапор був освячений і піднятий над будинком Тернопільської міської ради народних депутатів 29 квітня 1990 року (сьогодні зберігається у фондах ТОКМ).

А от до столиці офіційно прапор повернули пізніше – 24 липня 1990 року. Освячення прапора у Тернополі відбулося на Театральному майдані, декілька тисяч місцевих жителів стали свідками цієї історичної події. Приміщення театру прикрасили синьо-жовтим полотнищем із написом “Боже великий, єдиний нам Україну храни!” Після цього, велелюдна хода рушила до міської ради для урочистого підняття прапора, люди несли сотні синьо-жовтих стягів і хоругв. Такого патріотичного піднесення давно не відчували наші тернополяни!

 Здобута Україною незалежність та формування її дипломатичних відносин змушували якнайшвидше ухвалити рішення про національні атрибути держави.

У результаті гострих дискусій постановою від 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України «національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Остаточно Державний прапор України затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році. А у серпні 2004 року Указом президента «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні свято — День Державного Прапора України, який щорічно відзначається  23 серпня.

Побувавши у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, уважні та допитливі відвідувачі мають можливість ознайомитись з державними символами нашої країни на різних етапах історичного шляху.
Зокрема, музей володіє унікальною колекцією національних прапорів. Серед них — синьо-жовті стяги, передані учасниками національно-визвольних рухів кінця 80-х початку 90-х рр. ХХ ст., Помаранчевої революції, Революції Гідності та російсько-української війни.


 Привертає увагу полотнище прапора, що є сегментом найдовшого прапора – рекордсмена України (завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м), зареєстрованого в Книзі рекордів України. Кожний з цих прапорів, що є лише частиною колекції, має свою особливу та цікаву історію.

Згадка про яскраве полотнище з гармонійним поєднанням кольорів вселяє в серце кожного українця гордість за свою державу, почуття національної єдності та патріотизму. Це наш історичний дух, наша слава і велич нації!

 То ж в цей день хочеться побажати мирного безхмарного неба простягнутого над золотим колоссям – символу достатку, плідної праці й омріяного щасливого майбутнього! Порозуміння і згуртованості нам, українцям!

Ірина Лисак, старший науковий
співробітник відділу науково –
просвітницької роботи.

Рекомендуємо

Подарунок від заслуженого художника

Заслужений художник України Євген Удін подарував музеєві монотипію “Соломія Крущельницька”, виконану 1964 року. Погрудне зображення славетної співачки ...

Рушник волі

«РУШНИК ВОЛІ», який пів року вишивали родини військових і внутрішньо перемішені особи, 15 лютого 2024 року урочисто передали директору Тернопільського ...

Століттю «кузні» книгодруків…

Упродовж тисячоліть, неміліючи, Славута-Дніпро плине водами у світи. Протягом століття видання «Дніпро» наповнює душі вибагливого читача соковитістю ...