Главная / Виставки / 40 років гідропарку «Сопільче». Виставка у музеї

40 років гідропарку «Сопільче». Виставка у музеї

Вже 40 років гідропарк «Сопільче» захоплює відвідувачів своєю красою, дарує їм затишок, гарний настрій і здоров’я… Він є особливою окрасою Тернополя.
 Розташований в південно-західній частині міста, між житловими масивами «Дружба», «Оболоня» і «Центр», займає площу понад 60 гектарів. Цей зелений куточок, призначений для відпочинку та оздоровлення людей, утворений на місці осушеного болота вздовж русла річки Серет.
 
 
 Історія парку розпочалася із дороги прокладеної через пустир жителями нового мікрорайону «Дружба» до центру міста. Вона згодом перетворилася на головну алею гідропарку. В 1970-х роках розпочалося окультурення місцевості. Вже в 1983 році було відкрито першу чергу парку. За короткий проміжок часу територія пустиря стала однією з найкрасивіших у Тернополі та улюбленим місцем, яке може догодити кожному відвідувачу.
 
 
Творцям «Сопільче» вдалося гармонійно поєднати природний ландшафт із дизайнерським.
 Парк насичений водою: межує з річкою, красується ставками і численними потічками зі штучними порогами. Під охороною є гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Тернопільські джерела». Протягом багатьох років в теплу пору кожен міг милуватися каскадом фонтанів центральної алеї. Велику увагу привертають декоративні млини, що діють за допомогою води із Тернопільського ставу.
 
 
 
🪻Територія вирізняється багатством флори. Тут зростає велика кількість рослин, серед них зустрічаються лікарські, рідкісні та екзотичні. У 2017 році на алеї «Файне місто Тернопіль» було висаджено найдовшу катальпову алею в Україні. Батьківщиною цих квітучих дерев є регіони Північної Америки, Карибів, Східної Азії. Колоритного вигляду парку надають клумби, на яких з весни до осені квітнуть декоративні насадження. Завжди цікавими є тварини і птахи, які проживають у створеному зоокуточку.
 У «Сопільче» можливо потрапити у добу козацтва. На одному острівці змонтоване фортечне містечко із кам’яними вежами і мурами. Зустрічаються у парку дерев’яні скульптури, авторами яких є відомі майстри – Іван Мердак та Юрій Плесюк.
 
 
 Подбали у гідропарку і про маленьких відвідувачів. Для них були облаштовані ігрові майданчики, каруселі, залізницю тощо. У багатьох вже в пам’яті залишилося «Космічне містечко» з різноманітними дивовижними об’єктами: ракетами, місяцеходами, роботами та іншими механізмами. Свого часу існував своєрідний аеродром, де стояли зразки літаків і гвинтокрила.
 Для активного відпочинку діють тенісні корти, картингдром, а також відкрито екстрим-парк для занять із екстремальних видів спорту.
 На головній алеї парку у 2021 році до дня Державного прапора України встановлено найбільший в області флагшток (50м) із блакитно-жовтим стягом.
Гідропарк «Сопільче» був і залишається улюбленим місцем відпочинку та дозвілля не тільки для мешканців, а і для гостей міста.
 
    
 
❗У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє фотовиставка «Симфонія води поміж паркових алей», присвячена 40-річчю з часу відкриття гідропарку «Сопільче» в Тернополі. На світлинах, із фондової збірки, зображено краєвиди та архітектурні споруди парку з часу його заснування і до сьогодення.
Леся Сута, старша наукова співробітниця відділу природи ТОКМ
Фото – Оксана Кульчицька, завідувачка художньо-рекламного відділу ТОКМ

Рекомендуємо

У музеї відбулася Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція

19 березня 2024 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Борщівська ...

Діорама “Кременецькі гори”

Кременецькі гори (з максимальною висотою 400 м) розміщені на Волинсько-Подільського плато. Шар білої крейди з домішками чорного кремнію подекуди сягає 100 ...

ПРОЕКТ ЄДНАННЯ

До 17 квітня 2017 року експонуватиметься мистецький проект «Воєнно-польовий АРТ», яким передбачено підтвердити моральне єднання українців. Зібрані понад ...