У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбувся допрем’єрний показ документального фільму «НА ДЕНЬ БЛИЖЧЕ ДО ПЕРЕМОГИ» про героїв України з Тернопільщини – бійців 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, котрі пройшли горнило війни, знайшли побратимів, знають ціну самопожертви та перемоги.
Сюжет фільму розкриває шістнадцять історій з життя людей різних верств суспільства після 24 лютого 2022 року, котрі стали військовослужбовцями та військовослужбовицями, сміливо захищаючи територіальні межі України від російського агресора. Це про мужніх воїнів з передової і невтомних з тилу – волонтерів, це про велику неописану любов до України, це про біль у свідченнях рідних загиблих бійців, це про важку дорогу до Перемоги.
Фільм представив український журналіст, військовослужбовець, капітан територіальної оборони ЗСУ – Юрій Кульпа, котрий розповів про цікаві моменти процесу створення документальної кінострічки, зйомки якої проходили на Харківщині й Тернопільщині, про головних героїв та творчу робочу групу, яка наразі ще доопрацьовує у Києві зібраний відеоматеріал.
Сержант 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ Богдан Брич (голова ГО «Майдан», колишній сільський голова Гаїв Шевченківських Тернопільського району), котрий знімався у фільмі, ділився особистим досвідом військової підготовки, здобутим одразу на полі боїв.
Героїня фільму, волонтерка Любов Атласюк, що з перших днів повномасштабного вторгнення допомагає 105-й бригаді, розповіла про важливість обраної місії, яка потребує дуже відданих і вмотивованих людей.
Після перегляду фільму присутні ознайомилися з експозицією новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Тематичний екскурс провів заввідділом Володимир Пукач.
Навзаєм військовослужбовці подарували оригінальні речі для музею, привезені з війни:
– сувенір «Тризуб» з гільз від вистрелених у ворога куль (виготовив військовий Назар Кіт, позивний «Князь» 83-го батальйону 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ);
– крило безпілотника, збитого в районі Куп’янська (трофейний експонат).
Такими символами пам’яті гості збагатили дану музейну колекцію, що висвітлює російсько-українську війну.
Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський подякував і захисникам України, які воюють на передовій з перших днів вторгнення московитів – справжнім Героям, що бережуть наше життя, і співорганізаторам, і учасникам зворушливого патріотичного заходу. Заодно керівник музею ділився з аудиторією напрацьованим музейним волонтерським досвідом.
Подаровані речі, які прийняла головний зберігач Ірина Ленчук, після наукового опису та обліку незабаром будуть представлені в експозиції.
«…Дорого заплачено.
Ми їх не пробачимо…»
– пісенне відлуння від від гурту KOZAK SYSTEM, використане у фільмі, ще довго звучатиме у пам’яті, бо, здається, що це голос та почуття усієї української нації.
Оленка Крупніцька, старший науковий співробітник художньо-рекламного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Нескорений упівський дух…

У рамках проекту «Від столиці воюючої України (ОУН – УПА – УГВР), село Бишки на Тернопіллі – до столиці незалежної України, Київ», присвяченого 75-річчю ...

Виставка “Страдник за віру і духовний провідник нації”

“Страдник за віру і духовний провідник нації”  Під такою назвою в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито фотодокументальну ...

Просвітницький захід на пошанування видатного театрального режисера

Курбасівські читання науково-краєзнавчих одкровень відбулися 27 лютого 2024 року в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї як спільний культурний ...