🥣 ЗУПА, ЛАЗАНКА, 🍮МАРМОЛЯДА, КЛЮСКИ, пляцки, риж, КАЛЯФІОР, 🍨легуміна, ЦИНАМОН та багато інших чудернацьких слів можна знайти у надзвичайно цікавій 📖 книзі «ПРАКТИЧНА ГОСПОДИНЯ. БЕЗМЯСНА КУХНЯ. ПРИПИСИ З ДІЛЯНКИ КУХОВАРСТВА», яка нещодавно поповнила фонди Тернопільський обласний краєзнавчий музей.
 
Автором видання кухарського посібника є Михайлина Горбачева. Книга вийшла у Львові у видавництві «Русалка» в 1️⃣9️⃣3️⃣7️⃣ році під редакцією Григорія Гануляка – українського письменника, журналіста, родом із Лемківщини.
📌 Це видання рекламувалося у львівській газеті «Діло» за 30 червня 1937 року. Раритетну книжку з домашнього архіву у музей подарувала Уляна Свередюк, багаторічна працівниця ТОКМ.
Оригінальні рецепти високо цінувалися у всі часи. Звичайно, приготувати
що-небудь їстівне може кожен. Але коли із простих продуктів, дотримуючись
вимог рецепта, в потрібній пропорції змішуючи інгредієнти, довести страву доготовності, то може вийти витвір мистецтва.
 
 
З під ножа справжньої галицької газдині виходили і шницлі, і будині, і суфлети, і галушки та книдлі. Все це та багато іншого можна знайти у посібнику «Практична господиня».
А ще цікавою книжка є тому, що у ній нема м’ясних страв. Михайлина Горбачева дуже
переймалася про здорове харчування українців, тому, на її думку, кухарський
посібник «Безмясна кухня» мав стати настільною книгою кожної господині,
котра бажала собі і своїй родині щастя і добра.
 
 
✍️ «Наша книжка буде щирою помічницею і міщанки і селянки. Міська господині нераз бувало, сушить собі голову: що сьогодні варити?
Мясо варить просто тому, бо з ним від біди найменче клопоту, кине в горщок кусок м’яса, вариться воно само і вже є якась юшка і кусок м’яса, а тут при безмясній кухні треба сушити собі довше голову, що і як варити.
Але часто так буває, що на мясо нема грошей, або просто лікар заборонив їсти
мясо чоловікови, а дітям теж мяса не можна дати, а тут господиня не має,
концепту до вареня.
Чоловік вередує, діти вередують, заїли б щось лучшого, а тут не знати, що варити? Отож ми подаємо кількасот приписів на різні безмясні страви, щоб кожна господиня могла щодня щось іншого зварити».
👉До вашої уваги представлено вісім розділів різновидів делікатесів.
Слідкуйте за наступними нашими дописами. Буде цікаво…
 
Працівники відділу фондів ТОКМ

Рекомендуємо

Виставка «Ольга Заставецька – життя в географії і задля географії»

27 квітня 1953 року народилась відома українська вчена  ОЛЬГА ЗАСТАВЕЦЬКА – професор географічного факультету ТНПУ, доктор географічних наук. В ...

Багаторічному директору музею Венедикту Лавренюку – 90

Фундаментальною постаттю в історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею є – ВЕНЕДИКТ АНТОНОВИЧ ЛАВРЕНЮК – заслужений працівник культури України, ...

Прижиттєвий століття поріг…

21 червня 2020 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація фотодокументальної виставки з приватної колекції історика Василя ...