![🥣](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1/16/1f963.png)
ЗУПА, ЛАЗАНКА,
![🍮](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t7a/1/16/1f36e.png)
МАРМОЛЯДА, КЛЮСКИ, пляцки, риж, КАЛЯФІОР,
![🍨](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tcd/1/16/1f368.png)
легуміна, ЦИНАМОН та багато інших чудернацьких слів можна знайти у надзвичайно цікавій
![📖](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9e/1/16/1f4d6.png)
книзі «ПРАКТИЧНА ГОСПОДИНЯ. БЕЗМЯСНА КУХНЯ. ПРИПИСИ З ДІЛЯНКИ КУХОВАРСТВА», яка нещодавно поповнила фонди
Тернопільський обласний краєзнавчий музей.
![📌](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tac/1/16/1f4cc.png)
Це видання рекламувалося у львівській газеті «Діло» за 30 червня 1937 року. Раритетну книжку з домашнього архіву у музей подарувала Уляна Свередюк, багаторічна працівниця ТОКМ.
Оригінальні рецепти високо цінувалися у всі часи. Звичайно, приготувати
що-небудь їстівне може кожен. Але коли із простих продуктів, дотримуючись
вимог рецепта, в потрібній пропорції змішуючи інгредієнти, довести страву доготовності, то може вийти витвір мистецтва.
З під ножа справжньої галицької газдині виходили і шницлі, і будині, і суфлети, і галушки та книдлі. Все це та багато іншого можна знайти у посібнику «Практична господиня».
А ще цікавою книжка є тому, що у ній нема м’ясних страв. Михайлина Горбачева дуже
переймалася про здорове харчування українців, тому, на її думку, кухарський
посібник «Безмясна кухня» мав стати настільною книгою кожної господині,
котра бажала собі і своїй родині щастя і добра.
![✍️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/te2/1/16/270d.png)
«Наша книжка буде щирою помічницею і міщанки і селянки. Міська господині нераз бувало, сушить собі голову: що сьогодні варити?
Мясо варить просто тому, бо з ним від біди найменче клопоту, кине в горщок кусок м’яса, вариться воно само і вже є якась юшка і кусок м’яса, а тут при безмясній кухні треба сушити собі довше голову, що і як варити.
Але часто так буває, що на мясо нема грошей, або просто лікар заборонив їсти
мясо чоловікови, а дітям теж мяса не можна дати, а тут господиня не має,
концепту до вареня.
Чоловік вередує, діти вередують, заїли б щось лучшого, а тут не знати, що варити? Отож ми подаємо кількасот приписів на різні безмясні страви, щоб кожна господиня могла щодня щось іншого зварити».
![👉](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t51/1/16/1f449.png)
До вашої уваги представлено вісім розділів різновидів делікатесів.
Слідкуйте за наступними нашими дописами. Буде цікаво…
Працівники відділу фондів ТОКМ