Макет криївки

Макет криївки воїнів Української Повстанської Армії, подарований Тернопільському обласному краєзнавчому музею працівниками Управління Служби Безпеки України в Тернопільській області в 1992 році. Виготовив його тернопільський художник Володимир Ковтун у 1980-х роках для радянських оганів державної безпеки (КДБ).

По цьому макету працівники совєтських спецслужб вивчали як у 1940-1950-х роках проходила боротьба з українським збройним підпіллям на Тернопільщині.

У макеті показано два варіанти сховків для повстанців середини 1940-х, 1950-х років на основі традиційного народного житла нашого регіону (трикамерної хати). Зокрема найбільш поширеним був підземний бункер, стіни якого обкладалися деревяним зрубом.

Він переважно мав два потаємні входи – основний та запасний. В даному випадку показаний вхід під пеньком, та вхід через криницю (з одночасним доступом до свіжої води). Такий бункер міг використовуватися для тривалого проживання кількох осіб.

Досить часто практикувалися невеликі схрони-криївки між подвійними стінами у хаті. В таких сховках могла перебувати нетривалий час обмежена кількість повстанців.

Даний макет є цікавим зразком повстанського житла, і є унікальним в Україні по майстерності виконання, точності та деталізації виготовлення.

Рекомендуємо

Виставка фондових матеріалів «Повертав імена із забуття…»

Він писав книги, а про нього писали вірші… Нема суперників у нього, Немає в нього ворогів, Бо краєзнавець він від Бога І лиш сьогодні правда в тім! Ці ...

Виставка “Січнева ювілею круговерть”

У сімдесят п’яте всміхнулася доля присніженим днем народин СТЕПАНОВІ МАМЧУРУ! Божий перст змахнув пензлем, єство змалювало злетом уяви майбутній сюжет ...

Виставка “Нашим землякам – учасникам війни в Афганістані присвячується”

Нашим землякам – учасникам війни в Афганістані присвячується.   15 лютого 2022 року минає 33 роки з часу виведення радянського військового контингенту ...