Главная / Виставки / Багаторічному директору музею Венедикту Лавренюку - 90

Багаторічному директору музею Венедикту Лавренюку – 90

Фундаментальною постаттю в історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею 🏛️ є – ВЕНЕДИКТ АНТОНОВИЧ ЛАВРЕНЮК – заслужений працівник культури України, лауреат Всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького, перший і багаторічний голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців.
Список його звань можна продовжувати. Однак ❗найголовнішим досягненням його життя було музейництво. Цій справі він присвятив понад 30 років натхненної праці (адміністративної, наукової, творчої).
🔹Свою музейницьку діяльність розпочав як директор Кременецького краєзнавчого музею. З липня 1976 року очолив Тернопільський обласний краєзнавчий музей, який одразу почав розбудовувати.
🔹 Завдяки його наполегливості, організаторським здібностям, високій професійності, вмінню працювати з людьми – музей у Тернополі після багаторічної перерви відновив роботу. Для цього було спеціально побудовано нове приміщення та створена нова експозиція. Венедикт Антонович був керівником авторського колективу з її формування. Десятки тисяч експонатів зайняли належні їм місця. З часом музей став центром краєзнавчої роботи на Тернопільщині.
🔹Співробітники музею щоліта споряджали археологічні експедиції та виїжджали в етнографічні, здійснювали низку наукових розвідок. Так фондова збірка щороку поповнювалися унікальними експонатами. Усе цінне знаходило своє місце на стендах та у вітринах експозиційних відділів.
За свою наполегливу роботу Венедикт Антонович, як директор закладу, був удостоєний 🔻 ордена «Знак пошани», а сам музей – Диплому ВДНГ (Виставка досягнень народного господарства).
🔹За ініціативою та безпосередньою участю В. Лавренюка було відкрито картинну галерею. Створено багато громадських музеїв у районах області: Чортківському, Борщівському, Шумському тощо. Вони стали філіями обласного музею, окремі з них набували статус державних.
🔹Венедикт Лавренюк – автор багатьох краєзнавчих нарисів та статей, зокрема, циклу публікацій про Тараса Шевченка, співавтор путівників «Тернопільський краєзнавчий музей», «Музеї Тернопільщини», краєзнавчого путівника «Тернопільщина туристська», редактор та упорядник багатьох музейних видань, в тому числі щорічника «Наукові записки Тернопільського краєзнавчого музею».
🔹Володів великою бібліотекою. Мав власну Шевченкіану, близько ☝️ 200 томів розмаїтих видань та колекцію картин, подарованих друзями, художниками (Олег Федорів, Іван Марчук, Степан Нечай тощо).
До кінця свого життя був в роботі.
ПомеR Венедикт Антонович Лавренюк у віці 73 роки.
❗Запрошуємо усіх тернополян та гостей міста оглянути особисті речі, книги, фото, листи, які представлені на виставці, присвяченій світлій пам’яті відомому музеєзнавцю та краєзнавцю, етнографу, фольклористу, громадському та культурно-освітньому діячеві, колишньому директору обласного краєзнавчого музею Венедикту Лавренюку.
Наталія Українець, завідувач сектора нової та новітньої історії ТОКМ
👉 Оригінальне відео можна знайти на Ютуб каналі музею
 

Рекомендуємо

УКРАЇНІ БОЛИТЬ…

До 26 грудня 2016 року експонуватиметься персональна виставка живопису та графіки Дани Виноградової «Буремна Україна».

Пропам’ятна академія, присвячена 90-річчю від дня народження Венедикта Лавренюка

Запрошуємо вас 12 грудня о 12:00 у Тернопільський обласний краєзнавчий музей на пропам’ятну академію, присвячену 90-річчю від дня народження ...

130 років від дня народження Ярослави Музики

ЯРОСЛАВА МУЗИКА : «Народження це велика подія Природне як вулкан Викидає міліони життів… Істоти здивовані І самітні падуть в назначене їм місце. Встають, ...