Главная / Історія одного експоната / ПРАПОР, який був ВПЕРШЕ піднятий над будинком Тернопільської міської ради народних депутатів (із фондів музею)

ПРАПОР, який був ВПЕРШЕ піднятий над будинком Тернопільської міської ради народних депутатів (із фондів музею)

Сьогодні, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора. Це свято було започатковано у 2004 році указом президента Леоніда Кучми «На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України». 

Щороку 23 серпня о 09:00 прапор піднімають у Києві, обласних та районних центрах, інших населених пунктах нашої країни за участю діячів науки та культури, представників міжнародних, громадських, релігійних організацій, політичних партій та військовослужбовців. Синьо-жовтий стяг вже понад тридцять років майорить над українськими містами та селами. 

Але так було не завжди… У радянський період зберігання синьо-жовтого полотнища вважалося злочином, а поява українського прапора в громадських місцях розглядалася як надзвичайна подія. Органи безпеки докладали всіх зусиль, аби виявити й покарати «антирадянські елементи». І хоча, патріотів за такі дії засуджували, неодноразові акції з вивішування синьо-жовтого прапора в публічних місцях, все ж таки продовжували відбувалися.

1990 рік! У різних містах країни розпочалося активне вивішування українських прапорів над державними будівлями. 

У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігається прапор (88 см ширини та 2м 5 см довжини), який був вперше, за весь час перебування України в СРСР, піднятий над будинком Тернопільської міської ради народних депутатів.

Виготовлений із двох рівновеликих горизонтальних смуг прозорої синтетичної тканини синього та жовтого кольорів, які посередині зшиті. Прапор надійшов до музею у 1991 році. Переданий представниками міської ради народних депутатів міста Тернополя.

Чимало містян пам’ятають, як саме відбувалася ця історична подія. Офіційне вивішування першого національного прапора України в Тернополі було вирішено провести в урочистій обстановці 29 квітня 1990 року. О 19:00 год. на Театральному майдані спершу відбулося освячення синьо-жовтого полотнища священиками Ігорем Возьняком, Дмитром Лисаком та Мефодієм Кудряковим (в миру Валерій, нині покійний). Тоді люди заповнили не лише головну площу Тернополя, а й ближні до неї вулиці. Після чину освячення прапора до нього першими доторкнувся і поцілував 90-річний житель с. Богданівка Підволочиського району Павло Герасимик (сотник Січових стрільців) та міський голова Тернополя В’ячеслав Негода, який прийняв присягу на вірність народові України. Наступним кроком було його підняття над будівлею міської ради. Цю справу доручили наймолодшим та найактивнішим членам організації РУХ заводу «Оріон» – Володимиру Стаюрі та Сергію Сидору. Коли прапор підняли над міськрадою, народ довго аплодував і вигукував: «Слава молодим патріотам!», «Слава Україні!».

Прапор вивішувався не тимчасово, а раз і назавжди. Саме з того часу він і майорить над містом. 

Сьогодні, у час, коли воїни ЗСУ захищають рідну землю, виборюючи її суверенність та недоторканість, саме Державний Прапор України є їх постійним супровідником.

Колір синього неба і жовтого лану символізує увіковічення давної потреби для нас, українців, – жити під мирним небом і своєю чесною працею здобувати добробут для країни та родини. 

Щиро просимо в Бога, щоб наші захисники якнайшвидше повернулися додому живими та здоровими, щоб більше ніхто не залишав на світлому прапорі своєї крові!!!                             

Надіємось та віримо, що дуже скоро наш мирний синьо-жовтий стяг замайорить в усіх куточках України!!!

Завідувачка сектора відділу нової та новітньої історії Українець Наталія

Рекомендуємо

ГЛИБИННЕ КРАЮ ПІЗНАННЯ…

Тернопільське видавництво «Терно-граф» видрукувало путівник «Ягільницький Народний музей історії села». Автор – заслужений працівник культури України ...

Генеральний консул Республіки Польща гість музею

ГЕНЕРАЛЬНИЙ КОНСУЛ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА В ЛУЦЬКУ СЛАВОМІР МІСЯК ГІСТЬ МУЗЕЮ! Сьогодні 7 лютого, в рамках робочого візиту до Тернополя, Генеральний Консул ...

Музейні подарункові сертифікати

Новинка! Подарункові сертифікати ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ!  Відтепер Вашим дарунком для найдорожчих людей може стати МУЗЕЙНИЙ ...