Главная / Наші публікації / ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ

 
Впізнаваним символом нашої країни, знаком волелюбства та відваги, є тризуб (малий герб України). Золотий тризуб на блакитному фоні, нарівні з синьо-жовтим прапором та гімном «Ще не вмерла Україна», належить до офіційних символів нашої держави.
Оглядаючи експозицію Тернопільського обласного краєзнавчого музею можна побачити багато предметів із зображенням малого герба України. Тризуб присутній на посуді, цеглі, зброї, спорядженні, печатках та ін.
Сьогодні минає 32 роки як Україна відзначає День Герба. Свято, присвячене символу нашої країни, було затверджене 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради як головний елемент великого Державного герба нашої країни. Його зображення розміщене на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях й штампах тощо.
Вперше про тризуб, як про офіційний державний герб України, заговорили ще в 1918 році.
Особливої актуальності питання державного герба набуло саме в листопаді 1917 року, коли було проголошено Українську Народну Республіку. Центральна Рада створила спеціальну підготовчу комісію, що об’єднала істориків, юристів і художників. Її очолив Михайло Грушевський. Надходило багато пропозицій. Комісія розглянула кілька проектів і спинилась на одному.
У лютому 1918 року зібралася Мала Рада (орган Української Центральної Ради) у місті Коростені (Житомирщина) для прийняття важливих законів. У протоколі засідання зазначалось таке формулювання: «Гербом Української Народньої Республіки приймається знак Київської Держави часів Володимира Святого». Закон про герб УНР мав лише текстову частину без графічних додатків.
Тризуб швидко набув популярності в країні. Він був зображений на карбованцях, використовувався на офіційних документах тощо. Цей геральдичний елемент, незмінно був присутній і на печатках українських установ періоду 1918–1919 років.
Сьогодні він на наших прапорах…
На наших шевронах…
На нашій зброї…
Це не просто емблема. Це символ незламності та відважної боротьби проти російських окупантів, у якому наша звитяга та наша генетична пам’ять.
З Днем Державного Герба України!
Наталія Українець, завідувач сектора новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Попередній запис

День єднання

Наступний запис

Рушник волі

Рекомендуємо

Мистецька виставка авторської ляльки «Князівни та княгині України»

7 березня 2024 року о 12.00 у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття мистецької виставки вузлової авторської ляльки «Князівни ...

Виставка “Всесвітній день захисту тварин”

По всьому світу товариства захисту тварин організовують різні заходи та акції, щоб звернути увагу людей на актуальні проблеми тваринного світу і ...

Берестові листівки у фондах музею

За останні десятиліття фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею збагатилися унікальними експонатами, які надійшли від наших краян – ▪️колишніх ...