Главная / Наші публікації / День захисників і захисниць України

День захисників і захисниць України

ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ 🇺🇦
У 2014 році з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві Указом Президента було встановлено 14 жовтня Днем Захисника України, що став державним святом з березня 2015 року.
14 липня 2021р. Верховна Рада України прийняла рішення перейменувати на День Захисників і Захисниць України, адже і жінки стали на захист своєї країни.
Вже у 2023 році ми цей день в Україні відзначаємо 1 жовтня, як і свято Покрови, згідно указу президента України та реформи церковного календаря.
Свято відзначається, щоб вшанувати усіх захисників нашої держави – сучасних героїв, які боронять Україну під час російської агресії, згадати про українців, які жертвували своїм життям заради Батьківщини – від часів козаччини до років визвольного руху ХХ ст.
Десятий рік українські воїни мужньо захищають свій рідний край, не допустивши проникнення ворога вглиб держави. Ми пам’ятаємо бійців «кіборгів» Донецького аеропорту, трагедію Іловайська, Дебальцевого – усі героїчні битви в історії сучасної війни після повномасштабного нападу росії 24 лютого 2022 р.
Ми платимо велику ціну за свою волю і незалежність – життями наших синів і дочок. Честь і слава незламним героям, хто бореться за майбутнє дітей і країну.
Пам’ятаємо їхні імена і віддаємо глибоку шану нашим захисникам і захисницям за звитягу, за незламну силу духу, за мужність в обороні України.
Надія Боженко, старший науковий співробітник відділу новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Конкурс образотворчого мистецтва імені Олени Кульчицької провели у музеї

Обласний конкурс серед аматорів образотворчого мистецтва імені Олени Кульчицької, що відбувся у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, символічно ...

Виставка “Озера погляд блакитний”

…Озера погляд блакитний замок, як страж непохитний, карби борні, тінь у вікні, — все отут знане мені…               ...

Музейні подарункові сертифікати

Новинка! Подарункові сертифікати ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ!  Відтепер Вашим дарунком для найдорожчих людей може стати МУЗЕЙНИЙ ...