Тачанка

Тачанка двокінна (чотириколісний візок) періоду українських визвольних змагань 1917-1921 років.

На задню частину тачанки встановлювався великий станковий кулемет, яким можна було стріляти під час руху візка. У неї впрягалося від двох до чотирьох коней. Екіпаж складався з двох або трьох чоловік (їздовий, кулеметник та його помічник).

 

 

Найбільш активно та масово тачанка використовувалася загонами Революційної Повстанської Армії України під командуванням Нестора Махна, якому приписують винахід цього військового транспортного засобу. Цікавим є те, що його армією використовувалися тачанки німецького виробництва, на ресорах, що значно полегшувало можливість прицільної стрільби під час руху візка.

Виготовлена ця тачанка в Таврійській губернії (тепер південь Запорізької області) у 1916 році. У 1982 році передана в Тернопільський обласний краєзнавчий музей з Державного історико-культурного заповідника на острові Хортиця (м. Запоріжжя).

Попередній запис

Кабіна комбайна

Рекомендуємо

Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Традиції краєзнавства: регіональний аспект» відбудеться 20 квітня та 21 квітня 2023 р.

Шановні колеги! Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Традиції краєзнавства: регіональний аспект» (до 110-річчя Тернопільського обласного ...

ОПТИМІЗМ ЖИВОПИСУ ЧУМАКА

Творча співпраця музею та безпретензійного, проте, відомого тернопільського художника Юрія Чумака сягає десятиліть.