Главная / Наші публікації / Дивовижний світ печер…

Дивовижний світ печер…

4 серпня світ відзначає День спелеолога. Професійне свято тих, хто значну частину свого життя проводять під землею, здійснюючи комплексні дослідження печерних храмів.

Дивовижний світ печер…

Заворожує і манить!

Він полонив серця багатьох науковців,

І стали вони –  спелеологами.

Це полон –  на все життя.

      Занурення у підземні лабіринти  порівнюють з космосом. Але космос так далеко, а тут лише опуститись під землю на кілька десятків метрів і усе – ми в новому, досі невідомому світі. Світі, який зачаровує химерними залами, вузькими багатокілометровими ходами, прикрашеними різнокольоровими кристалами гіпсу, сталактитами і сталагмітами, які по-особливому перетинають зали, надаючи їм містичності.  Атмосферу печери важко описати – у ній треба побувати, відчути щось нове для себе, досі невідоме, та поринути в повну тишу і насолоджуватись неймовірними враженнями.

       Особливої уваги заслуговують печери нашого краю, адже вони привертають увагу науковців і туристів не лише України, а й світу, та є «туристичною» візитівкою Тернопільщини.  Загалом  в області відкрито понад сотню гіпсових та вапнякових печер, котрим не одна тисяча років. Кожна з них приховує свої таємниці і є цікавою в географічному й краєзнавчому сенсі. До Книги рекордів Гінеса занесено печеру Оптимістичну як найдовшу печеру в гіпсах (загальна довжина ходів понад 260 км). Цей таємничий і незвіданий підземний світ чекає своїх відкривачів та туристів.

       Становлення спелеології на Тернопільщині  відбувалось під керівництвом Володимира Олександровича Радзієвського. Започаткована краєзнавцем у 1960 році секція спелеотуризму при Тернопільській обласній дитячій екскурсійно-туристській станції зацікавила багатьох школярів. Із гуртківцями відкривав нові печери, проводив комплексні дослідження та картування. Для частини дітей захоплення переросло у майбутню професію, вони й досі відкривають та досліджують підземні лабіринти.  Так, у жовтні  2021 року поблизу села Пилипче,  що на Борщівшині, під керівництвом Ігоря Стефанишина київські спелеологи відкрили нову печеру з цікавими археологічними знахідками.

         В експозиційній залі відділу природи ТОКМ відтворено вигляд печер Поділля, а також представлено різноманітні зразки гіпсів, сталактитів, натічних форм кальцитів з печер Тернопілля.

      Зі святом усіх відкривачів та дослідників підземних лабіринтів! Міцного здоров’я Вам, натхнення,  фарту і мотивації до нових відкриттів!

Завідувачка відділу     природи Антоніна Баран

 

Рекомендуємо

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у музеї

Цьогоріч Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Серед старожитностей, найдавніших пам’яток ...

Францішек Клееберг – генерал Війська Польського з Тернополя

Францішек Клееберг – генерал Війська Польського з Тернополя Народився майбутній генерал в родині колишнього учасника польського повстання 1863–1864 ...

Грамота, вручена о. Івану Лужецькому Патріархом Йосифом Сліпим – родинна реліквія

МЕШКАНКА ВЕЛИКИХ БІРОК ПЕРЕДАЛА ДО МУЗЕЮ РОДИННУ РЕЛІКВІЮ. Напередодні відзначення 130-ліття від народження Верховного Архиєпископа УГКЦ, кардинала і ...