Главная / Зустрічі / Мистецький проект «ВІДКРИТИЙ ПОРТАЛ».

Мистецький проект «ВІДКРИТИЙ ПОРТАЛ».

ФІЛОСОФСЬКЕ ТВОРІННЯ У ДЕРЕВИНІ

До надземної мандрівки в світ поколінь з пошуком власної кодової приналежності запрошує глядача мистецький проект «ВІДКРИТИЙ ПОРТАЛ».

 Сьогоднішньою презентацією в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї автор проєкту Василь Петровський, майстер народних промислів художньої різьби по дереву, вперше знайомить тернополян зі своїм світом творчості. 

Шістнадцять мистецьких робіт на виставці як відлуння душ наших предків. 

 

Деревина сосни, ялини, липи, горіха перетворена уявою і талантом майстра у цілі сюжетні композиції – занурює у діалог в собі. Художні твори наповнені символами, які спонукають відчути універсальність законів  Всесвіту і одержати досвід у цьому порталі.

 Про автора. Василь Петровський – різьбяр, дизайнер, художник, скульптор, майстер народної творчості (з 2021). 

Розпочався життєвий шлях Василя Петровського на Рівненщині (с.Кисоричі) 4 квітня 1976 року. Освіту здобув у Кременецькому обласному педагогічному коледжі та Прикарпатському національному університеті (спеціальність – дизайнер інтер’єрів). 

Кар’єра як художника та майстра різьби по дереву відбулась у 2011 році з оформлення парку відпочинку «Європа-Парк» (м.Руст, Німеччина). У 2021році – перша персональна виставка в Кременецькому ботанічному саду та Обласному літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького. Автор скульптур із дерева та бетону. Ландшафтна скульптура «Трон природи» – отримала  перше місце в міжнародному конкурсі «Golden Time Talent» в 2021 році, яку Василь Петровський створив для Кременецького ботанічного саду. Живе у Кременці і своєю творчістю прикрашає місто.

Мистецька імпреза зібрала широке коло шанувальників таланту автора.

Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський представив гостям митця і привітав із персональною виставкою. 

Вітальні слова звучали від Світлани Байталюк, директорки Департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації; заслуженого артиста України Володимира Вермінського, директора Тернопільського обласного методичного центру народної творчості і організатора даного виставкового проекту; керівниця Кременецького ботанічного саду Антоніна Лісінчук та колега, письменниця Юлія Бондючна ділились враженнями й здобутками творчої співпраці з автором; 

Щирі слова від Людмили Павлової, заслуженого майстра народної творчості України (м. Тернопіль), наповнили святкову атмосферу відкриття виставки вдячністю; а митець, архітектор-скульптор Іван Осадчук радів творчості, яка живе попри усі складні часи та випробування.

Роботи Василя Петровського поетично описані молодою кременецькою поетесою Анастасією Михайлюк, котра сьогодні дарувала ліричну мить шановній публіці.

Під звуки гітари від майбутнього музиканта Миколи Чернявського відбувалась комунікація Людей і Творів: «Танці на білому», «Час: Майбутнє, Теперішнє, Минуле», «Ловець ідей», «Полотно життя», «Шори», «На своїй хвилі»…

Запрошуємо до 🌀 «ВІДКРИТОГО ПОРТАЛУ»🌀 Василя Петровського, який чекає Вас у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Виставка діятиме до 16 серпня 2021 року. 

 Ловіть «свою хвилю» 

Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художньо-рекламного відділу ТОКМ

 

 

Рекомендуємо

День єднання

🤝 ДЕНЬ ЄДНАННЯ – зовсім молоде свято, запроваджене в 2022 році, яке немає історичного підгрунття та має на меті згуртувати українців і нагадати що ми — ...

Виставка “Гурби – велич повстанської звитяги”

23-25 квітня 1944 р. на кордоні сучасних Рівненської та Тернопільської областей, неподалік села Гурби, відбулася велика битва між загонами Української ...

Щоб жити, пам’ятаймо!..

  16 лютого 2021 року о 14-ій годині розпочнеться літературно-мистецька зустріч “Спомини обпаленої долі…”, присвячена Дню вшанування ...