Главная / Виставки / Фотодокументальна виставка "Збережемо для нащадків незалежну Україну"

Фотодокументальна виставка “Збережемо для нащадків незалежну Україну”

32 річницю  НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ ми вдруге відзначаємо в умовах війни, коли Україні доводиться відстоювати свободу та право на життя. Десятий рік йде жорстока війна з російським агресором. Про це ми повинні пам’ятати і віддавати глибоку шану героям, які життя віддають за Україну.
🩵💛 «ЗБЕРЕЖЕМО ДЛЯ НАЩАДКІВ НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ» – фотодокументальна виставка, присвячена проголошенню Незалежності, Дню Державного прапора України та Дню пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.
🔹 На виставці представлені документи і фотосвітлини з кінця 80-х – початку 90-х років ХХ століття. У них відображені політичні процеси в державі і області, настрої суспільства, котрі передували проголошенню незалежності України та події, які відбувалися вже у період незалежності і впливали на розвиток й становлення держави.
Політичне життя на Тернопільщині вирувало. З’являлись нові лідери, за якими йшов народ з вимогами відновлення історичної пам’яті. Відбувались мітинги, протести, віча. Виникла перша політична організація, а згодом партія «Народний рух України за перебудову», створений Тернопільський крайовий осередок НРУ.
6 серпня 1990 р. вперше в Україні, а саме у Тернополі, було знесено пам’ятник леніну. Це була знакова подія, яка ширилась по містах України, набуваючи популярності під назвою «ленінопад».
16 липня 1990 р. Верховна Рада прийняла «Декларацію про державний суверенітет України», в якій були закладені основні принципи і засади існування України як самостійної держави. Це був перший крок до проголошення незалежності.
Події 19 серпня 1991 р., відомі як ГКЧП, привели до розвалу СРСР. 24 серпня Верховна Рада ухвалює Акт проголошення Незалежності України. Експонується фотокопія промови В’ячеслава Чорновола у Верховній Раді з пропозицією внести до зали синьо-жовте знамено, з яким українці стояли в москві під час ГКЧП. Ідея була підхоплена депутатами в залі.
Україна розпочала надзвичайно складний і напружений процес українського державотворення.
🔸 Представлено матеріали: Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту незалежності, вибори президента України, прийняття Конституції України в ніч на 28 червня 1996 р., запровадження грошової реформи 1 вересня 1996 р.
🔹 Комплекс експонатів є присвячений Дню Державного Прапора, який відзначається з 2004 року 23 серпня. Упродовж історичного розвитку жовто-блакитний прапор був і є символом свободи.
🔸 Експонується перший синьо-жовтий прапор, який був освячений 29 квітня 1990 р. і піднятий над будинком Тернопільської міської ради. Державний символ з історією збагатив музейну колекцію.
28 січня 1992 р. синьо-жовте знамено було затверджено Верховною Радою як Державний Прапор України. Під ним виборювали свободу українці під час революції Гідності у 2013-2014 рр., під цим прапором віддали своє життя Герої Небесної Сотні.
🔹 Експонується Державний Прапор України з російсько-української війни 2015 р. Передав прапор до музею з підписами бійців-побратимів різних міст України доброволець ЗСУ Богдан Семерка з Тернополя, який пройшов бойовими шляхами від Маріуполя до Станиці Луганської.
Сьогодні, коли наші воїни стоять за Україну у війні з росією, Державний Прапор надихає не здаватись, боротися і перемагати.
Громадяни Тернопільщини активно брали участь в усіх важливих суспільно-політичних подіях, які відбувались в роки незалежності: Помаранчева революція 2004р., Революція гідності 2013-2014 рр.
▪️ А потім прийшла війна… анексія Криму… окупація східних областей. Ми пам’ятаємо Іловайськ, Донецький аеропорт, Дебальцеве… – усі героїчні битви в історії сучасної війни після повномасштабного нападу 24 лютого 2022 р.
На захист країни стали бійці, які були в АТО, добровольці, патріотична молодь. Україна об’єдналась у цій боротьбі за незалежність.
В експозиції представлені фотопортрети наших земляків-захисників, які віддали життя за Україну в перші місяці нападу росії.
💛🩵 Мужність наших бійців вражає світ. Єдина і спільна мета – перемога України над рашизмом – об’єднала більше сорока
країн світу з українським народом.
Ми платимо велику ціну за свою волю і незалежність – життям наших синів і дочок.
Честь і слава незламним Героям, хто бореться за свою землю, за майбутне дітей.
✍️«Ми воїни. Не ледарі. Не лежні.
І наше діло праведне й святе.
Бо хто за що, а ми за незалежність.
Отож нам так і важко через те» (Ліна Костенко)
Надія Боженко, старший науковий співробітник відділу нової та новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Слідами Великого Каменяра

Коли шукаємо в нашій історії конкретні й повчальні дороговкази, які вказували б правильний і праведний шлях для українців сьогоднішніх, найчастіше ...

Волевиявлення сподівань…

Першого грудня 2016 року відкрито фотодокументальну виставку  «Люди Свободи: гаранти незалежності», присвячену 25-річчю Всеукраїнського референдуму за ...

Зібрання учасників дискусійного клубу “Відома невідома Україна” (лекція 15)

В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу. Коли❓  14 липня 2023 р. о 15.00 год. ...