Главная / Колекції музею / Історія прапора України

Історія прапора України

ІСТОРІЯ ПРАПОРА УКРАЇНИ 
Прапор як засіб сигналізації відомий ще з античних часів, і був присутній майже у всіх країнах світу.
🔹Стосовно слов’янських знамен, то відомо, що перші давньоруські знамена, як і перші прапори інших народів древності, — це прості, довгі жердини, до вершин яких прикріплювалися гілля дерев, жмутики трави, кінські хвости та інші ознаки, котрі в літописах іменуються
«И бить сеча зла, и потяша стяговника нашего и чолку стяговую соторгоша со стяг» («Слово о полку Iropевім»).
🔹Древні стяги поважалися на Русi ще за часів язичництва, а після введення християнства вони освячувалися образом животворного хреста, що було перейнято з грецької віри. 3 цього часу значення стягів як святині зросло. Без прапора військо не відправлялось у похід і не вступало в бій.
🔸В Галицько-Волинській державі вперше зазначається про герб Львова з жовто-блакитними кольорами (лев на голубому фоні). Саме з цим символом, зображеним на прапорі Львівської землі, боролися дружини цієї території в славнозвісній Грюнвальдській битві у 1410 році.
🔹Прапори були найбільш поширені в козацькі часи XVI-XVIII ст. та в період існування Речі Посполитої. Кожний полк і сотня мали свої знамена, з якими вирушали в походи.
🔹В XX ст. синьо-жовтий колір стягу був невід’ємним компонентом українських дисидентів та борців проти тоталітарного комуністичного режиму.
🔸У 1973 році на Тернопільщині, а селі Росохач Чортківського району самоорганізувались таємна молодіжна патріотична організація. Дев’ять її членів вирішили відзначити проголошення Української держави та Дня Соборності вивішуванням синьо-жовтих прапорів у людних місцях. Готувались до цього майже рік: потай писали гасла і листівки, виготовляли древка, шили прапори. Як згадує один з організаторів гуртка В. Мармус:
 «Тканину купували в декількох місцях: жовту в Тернополі а блакитну аж у Львові». Надвечір 21 січня вирушили пішки до Чорткова. Прапори вивісили в чотирьох місцях: над кінотеатром «Мир», педагогічним училищем, критим ринком та будівлею лісгоспу. За такий вчинок хлопцям було присуджено від 3-х до 6-ти років виправних таборів.
🔹На масові демонстрації, мітинги на початку 90-х, сотні тисяч українців, які хотіли висловитись за незалежність України, виходили з синьо-жовтими прапорами.
 В музеї експонується перший синьо-жовтий прапор, який був освячений і піднятий над будинком Тернопільської міської ради 29 квітня 1990 р. Це унікальний експонат (у вигляді зшитих по горизонталі двох відрізків полотна жовтого і блакитного кольорів) гордо і величаво майорів як символ нової своєї держави, про яку мріяли багато років.
Вже пізніше постановою президії Верховної Ради України від 18 вересня 1991 р., було прийнято рішення такого змісту:
«До прийняття Конституції України дозволити в протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор».
 В експозиції музею експонуються фотосвітлини, присвячені вшануванню національного прапора в Тернополі.
 У фондах музею зберігається оригінальний експонат: частина полотнища Національного прапора, виготовленого з нагоди 19-ї річниці Незалежності України та Дня Державного прапора, який був визнаний як найдовший (9,5 км) і зареєстрований в книзі рекордів України 22 серпня 2010 р. в м. Тернополі.
Після трагічних подій на майдані Незалежності 2014 р. прийшла в Україну війна і ця боротьба проти російського агресора триває вже дев’ятий рік.
 
Повномасштабне вторгнення Путіна 24 лютого 2022 року на українську землю підняло патріотичний дух всіх українців.
Українці продовжують проявляти сміливість, вони не бояться отримати покарання, попри все шанують державні символи та доказують на діях, що Україна там – де визначені кордони ще у 1991 році.
 Маріуполь. У серпні 2022 року маріуполець вийшов на дах будинку окупованого міста та на фоні зруйнованих росіянами будинків розгорнув синьо-жовтий прапор, на якому було написано: «Маріуполь – це Україна».
 Острів Зміїний. У липні 2022 року військові Збройних Сил України висадилися на покинутий росіянами український острів у Чорному морі і встановили Державний прапор.
 У Херсоні один із пам’ятників було огорнуто у прапор України.
Крим. У тимчасово окупованому Криму в День національного прапора України місцеві запустили в небо синьо-жовті повітряні кульки.
З національним прапором долали смертельні перешкоди, небезпеку, захисники України, встановлювали його на найвищих точках так, щоб кремлівські зайди знали, що прийшли на чужу землю.
Тетяна Штокайло, екскурсовод ТОКМ

Рекомендуємо

Виставка «Чорнобиль – вічний біль України»

26 квітня виповнюється 37 років від дня Чорнобильської трагедії. Для ліквідації наслідків аварії у Чорнобиль виїхали сотні тисяч людей. Серед них були ...

Виставка «Чорнобиль – погляд крізь роки»

26 квітня виповнюється 38 років від дня аварії і трагедії на Чорнобильській АЕС. Небайдужі запалюють свічки та покладають квіти біля пам′ятних місць у ...

День ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ Донецького аеропорту

У ці січневі дні ми вшановуємо героїчних оборонців Донецького аеропорту, який в мирний час був гордістю і окрасою Донецька, а в роки російсько-української ...