Главная / Виставки / Із витоків створення НТШ до сучасного вшанування членів Товариства, уродженців Тернопільщини

Із витоків створення НТШ до сучасного вшанування членів Товариства, уродженців Тернопільщини

 
Цьогоріч виповнюється ❗150 років з часу заснування НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА, що відіграло вирішальну роль у створенні фундаменту для появи української національної науки в умовах бездержавності народу!
☝️ У далекому 1873 році у Львові було засноване Літературне товариство ім. Шевченка. Ініціаторами утворення цієї організації була група активних діячів і меценатів Наддніпрянщини та Галичини у відповідь на постійні утиски рідної мови, науки та культури з боку двох імперій, до яких входили українські землі.
👉 Об’єктивні передумови для виникнення Товариства в столиці Галичини створював стимульований Шевченковою духовною спадщиною поступ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ за обставин заборон українського розвитку на теренах деспотичної росії та більш ліберальне ставлення до українства в Австро-Угорській імперії.
Задумане як 📖 ОСЕРЕДОК РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ та ЛІТЕРАТУРИ, товариство поступово перебирало на себе роль лідера у формуванні української науки, перетворювалося на першу новітню українську академію наук. ☝️Переломним для Товариства був 1892 рік, коли воно за новим статутом трансформувалося в Наукове товариство ім. Шевченка (НТШ). НТШ вийшло за межі гуманітарних векторів та поділилося на три секції:
🔸Філологічну,
🔸Історично-філософічну та
🔸Математично-природописно-лікарську. Товариство започаткувало низку україномовних періодичних видань з різних галузей знань.
Серед членів НТШ, які своєю потужною творчою працею збагатили всесвітню культуру та науку, було чимало вчених — 🩵 УРОДЖЕНЦІВ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ й тих, які певний період часу перебували в нашому краї. Невипадково, що з його 14-ти очільників-видатних науковців, 6-ро із них — уродженці нашої області.
Зокрема, з іменем 🔹 Олександра Барвінського повʼязане реформування Товариства ім. Шевченка з літературного у наукове, його він очолював з 1893 по 1897 р. Яскраві події перших загальних зборів НТШ висвітлюються у спогадах Олександра, де він виголосив свою патріотичну промову.
У ній вказано, що
✍️ «двадцять літ вже минає, як в серцях гарячих патріотів України-Руси зродилась гадка оснувати тут літературний кіш, літературне товариство для безпечного розвитку українсько-руського письменства, і наіменувати єго іменем того, хто зробив голосним українсько-руське слово в цивілізованім світі – «Товариство імені Шевченка».
Згадав Барвінський усіх членів Товариства ✍️ «котрі своїми щедрими дарами і щирими трудами допомогли станути нашому товариству на теперішнім ступені розвитку». Доказав необхідність перетворення його в наукову інституцію
✍️ «Наспіла тепер пора підняти нашу мову до научної поваги, перепровадити її через строгу науку і на високостях науки виставити наше національне знамя. Новий статут дає нам право зробити наше товариство науковим. Не падаймо духом, що до такого великого діла приступаємо з слабими силами. Всякий бо почин трудний, всяке велике діло повстає з малого. Тому ж сміло і бодро приступаймо до сего діла!»
Віра Олександра у єднання українських наукових сил в НТШ – сповнилась 🩵. З плином часу воно переросло в потужну націо- та державотворчу організацію, члени якої у своїх наукових працях довели окремішність української мови, історії та етносу й заклали теоретичне підґрунтя для утвердження українців як державної нації.
🏛️ У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї експонується виставка «НТШ – ФУНДАМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКИ», приурочена до ювілейної дати з часу заснування Товариства.
☝️На ній представлені РІДКІСНІ ДОКУМЕНТИ – запрошення та програми на наукові сесії та засідання Наукового товариства ім. Шевченка у Львові адресовані нашим землякам:
🔹 Ігорю Гереті – археологу, краєзнавцю, громадсько-політичному діячу, ініціатору створення і голові Тернопільського осередку НТШ, що виникло у 1997 р.;
🔹 Григорію Возняку – кандидату педагогічних наук, доценту, автору шкільних підручників з математики, дійсному члену Тернопільського осередку НТШ з 2011 р.;
🔹Ігорю Скочилясу – джерелознавцю і археографу, доктору історичних наук, професору, голові Історичної комісії і члену Президії НТШ (2008–2011 рр.);
🔹 Венедикту Лавренюку – директору Тернопільського обласного краєзнавчого музею (1976-2003 рр.);
🔹Михайлу Андрейчину – голові Тернопільського осередку НТШ, доктору медичних наук, професору, академіку Національної академії медичних наук України.
Привертають увагу рідкісні матеріали, зокрема рукописний лист 🔹Володимира Гнатюка (дійсного члена НТШ з 1896 р.) невідомій особі, написаний під грифом НТШ, датований 1900 роком; поштова листівка від 🔹Никифора Садовського (члена НТШ з 1922 р.) до сестри Стефи у Відень.
❗Найвагомішим здобутком Товариства є активна видавнича діяльність, вона включає випуск численних серійних видань, зокрема на виставці можна ознайомитись із збірниками праць Тернопільського осередку НТШ, ґрунтовними дослідженнями про видатних діячів Товариства🔹 (В. Гнатюка, І. Пулюя, І.Горбачевського та відомих математиків з Тернопільщини), окремими томами «Записок НТШ», «Вісника НТШ»(Інформаційного видання Світової Ради НТШ). На сторінках видань збереглися свідчення про попередніх власників книжок, присутні дарчі написи та штампи – 🔹Г. Возняка, М.Андрейчина, Б. Головина.
Цінними є видання статтей і матеріалів НТШ під редакцією 🔹Олега Купчинського – відомого історика-архівіста і філолога, уродженця с. Сороцьке Теребовлянського району (нині – Тернопільського), окремі примірники представлені на виставці.
Доповнюють виставку фотоматеріали, на яких зображено: 🔹Богдана Головина, котрий вручає 🔹Богдану Мельничуку квиток члена НТШ та професора 🔹Романа Гром’яка в президії наукової конференції в НТШ у Нью-Йорку.
📍 Родзинкою виставки є фоторепродукція пам’ятного знаку, встановленого нещодавно у Тернополі та фотоколажі із дійсними членами НТШ – уродженцями Тернопільщини, які здійснили вагомий внесок у становлення і розвиток науки.
Усі охочі мають змогу ознайомитися з рідкісними експонатами присвяченій науковій діяльності НТШ на виставці, розгорнутій у фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
Ірина Лисак, старша наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ

Рекомендуємо

УПА: історія нескорених

До 79-ї річниці створення УПА у фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею розгорнута виставка: “Українська Повстанська Армія: історія ...

Німецький кабінет, поч. ХVII ст.

Добу розвинутого феодалізму репрезентують предмети побуту польської аристократії. Серед них особливе місце займає німецький кабінет виготовлений з горіха, ...

Сумну звістку приніс полудень 21 серпня 2016 року – відійшла у вічність завідувачка відділу науково-просвітницької роботи, мистецтвознавець Віра Стецько.