Главная / Історія одного експоната / Картина Дмитра Стецька «ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ. БАЙДА»

Картина Дмитра Стецька «ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ. БАЙДА»

Для висвітлення історії рідного краю в експозиційних залах Тернопільський обласний краєзнавчий музей значне місце відводиться творам образотворчого мистецтва. Багато 🎨 художників на своїх полотнах змальовували ⚔️ УКРАЇНСЬКИХ КОЗАКІВ, показували їх у бою як лицарів без страху і докору – завзятими і відчайдушними; у військових походах – зосередженими і дисциплінованими; під час відпочинку – коли вони могли собі дозволити затягнути ароматне куриво. Значна кількість сюжетів із козацького минулого тішать сьогодні очі любителів живопису у нашому краєзнавчому музеї.
💥 Серед виставлених на показ картин особливу увагу привертає робота Дмитра Григоровича Стецька «ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ. БАЙДА». Дане полотно було закуплено у автора у 1982 році і вартість його на той час становила 680 карбованців.
👉 Дмитро Стецько (08.11.1945–06.01.2017) – один з найяскравіших представників історичного живопису в Україні. Мистецьку освіту здобув у Львівському училищі декоративного і прикладного мистецтва ім. Івана Труша. Із 1973 р. жив і працював у Тернополі. Один з ініціаторів створення і заступник голови Національної Асоціації Мистецтв.
Автор понад 1000 творів у галузі станкового і монументального малярства, скульптури. Дмитро Стецько працював над темою визвольної боротьби українського народу, знаходячи наснагу в рідній історії. Власний геній гнав його до пам’ятних місць, пов’язаних з величними перемогами та прикрими поразками козацтва – відвідував Зборів, Збараж, Берестечко, Феодосію. В уяві повставали звитяжці-лицарі, що несли у собі несхитність українського духу і високі моральні засади.
Щоб показати правдиву та історичну достовірність у своїх картинах, художник вивчав архівні матеріали, прагнув ближче торкнутися духовних глибин своїх героїв, серед яких, як було вище сказано, Дмитро Вишневецький.
⚔️ Це був славний козацький лицар, визначний полководець, який заснував фортецю на острові Мала Хортиця на Дніпрі, згуртував навколо неї козаків і цим поклав початок Запорозькій Січі. Історична постать Дмитра Вишневецького з часом перетворилася на легендарного пісенного героя – козака Байду, який нехтуючи пропонованими ворогами благами, йде на вірну смерть і виявляє при цьому найвищі козацькі чесноти.
Поясний портрет Дмитра Вишневецького є узагальненим образом патріота рідної землі, борця проти чужоземного поневолення.
Оксана Зборівська, старша наукова співробітниця відділу стародавньої історії ТОКМ
     

Рекомендуємо

Музейні подарункові сертифікати

Новинка! Подарункові сертифікати ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ!  Відтепер Вашим дарунком для найдорожчих людей може стати МУЗЕЙНИЙ ...

Дискуйсійний клуб “Відома невідома Україна” (лекція 32),15.12.23

Друзі! в рамках музейного проєкту “Відома невідома Україна” відбудеться зустріч учасників дискусійного клубу.  Дата: 15 грудня 2023 року ...

Діорама “Дністровський каньйон”

Дністровський каньйон своєю унікальністю та неповторністю належить до «семи чудес України». Довкола буяє життя у його первозданному і недоторканому вигляді ...