Главная / Історія одного експоната / Картина Дмитра Стецька «ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ. БАЙДА»

Картина Дмитра Стецька «ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ. БАЙДА»

Для висвітлення історії рідного краю в експозиційних залах Тернопільський обласний краєзнавчий музей значне місце відводиться творам образотворчого мистецтва. Багато 🎨 художників на своїх полотнах змальовували ⚔️ УКРАЇНСЬКИХ КОЗАКІВ, показували їх у бою як лицарів без страху і докору – завзятими і відчайдушними; у військових походах – зосередженими і дисциплінованими; під час відпочинку – коли вони могли собі дозволити затягнути ароматне куриво. Значна кількість сюжетів із козацького минулого тішать сьогодні очі любителів живопису у нашому краєзнавчому музеї.
💥 Серед виставлених на показ картин особливу увагу привертає робота Дмитра Григоровича Стецька «ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ. БАЙДА». Дане полотно було закуплено у автора у 1982 році і вартість його на той час становила 680 карбованців.
👉 Дмитро Стецько (08.11.1945–06.01.2017) – один з найяскравіших представників історичного живопису в Україні. Мистецьку освіту здобув у Львівському училищі декоративного і прикладного мистецтва ім. Івана Труша. Із 1973 р. жив і працював у Тернополі. Один з ініціаторів створення і заступник голови Національної Асоціації Мистецтв.
Автор понад 1000 творів у галузі станкового і монументального малярства, скульптури. Дмитро Стецько працював над темою визвольної боротьби українського народу, знаходячи наснагу в рідній історії. Власний геній гнав його до пам’ятних місць, пов’язаних з величними перемогами та прикрими поразками козацтва – відвідував Зборів, Збараж, Берестечко, Феодосію. В уяві повставали звитяжці-лицарі, що несли у собі несхитність українського духу і високі моральні засади.
Щоб показати правдиву та історичну достовірність у своїх картинах, художник вивчав архівні матеріали, прагнув ближче торкнутися духовних глибин своїх героїв, серед яких, як було вище сказано, Дмитро Вишневецький.
⚔️ Це був славний козацький лицар, визначний полководець, який заснував фортецю на острові Мала Хортиця на Дніпрі, згуртував навколо неї козаків і цим поклав початок Запорозькій Січі. Історична постать Дмитра Вишневецького з часом перетворилася на легендарного пісенного героя – козака Байду, який нехтуючи пропонованими ворогами благами, йде на вірну смерть і виявляє при цьому найвищі козацькі чесноти.
Поясний портрет Дмитра Вишневецького є узагальненим образом патріота рідної землі, борця проти чужоземного поневолення.
Оксана Зборівська, старша наукова співробітниця відділу стародавньої історії ТОКМ
     

Рекомендуємо

Патріотично-просвітницький захід «Тернистий шлях рідної мови»

Найбільший, найдорожчий скарб в кожного народу – це його МОВА. Вона є цінним багатовіковим надбанням, що втілює в собі нашу пам’ять, історію, звичаї і ...

Мистецький проект «ВІДКРИТИЙ ПОРТАЛ».

ФІЛОСОФСЬКЕ ТВОРІННЯ У ДЕРЕВИНІ До надземної мандрівки в світ поколінь з пошуком власної кодової приналежності запрошує глядача мистецький проект ...

Інноваційна програма «Назустріч». Краєзнавчі заняття

У  музеї в рамках проекту «Назустріч» для учнів 8 – 12 класів Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру 12 та 13 грудня 2017 року ...