Главная / Колекції музею / Кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками (із фондів музею)

Кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками (із фондів музею)

Кістяні гребені з багатьох ЧЕРНЯХІВСЬКИХ могильників нерідко вкриті цілою серією ✨СОЛЯРНИХ СИМВОЛІВ✨. На більшості з них солярна орнаментація подана в уніфікованому, стилізованому вигляді, а на деяких можна вбачати цілком виражений конкретний магічний зміст.
☀️ Солярні знаки серед археологічних знахідок черняхівської культури трапляються дуже рідко. Трактування дослідниками їх змісту досить узагальнене:
✨ культ Сонця, сакральне сонячне колесо життя;
✨ позначки, які виокремлюють посудину як тимчасове пристанище душі похованого до переходу-переродження, символіка етапів потойбічного життя.
Можливо, така дбайливість виготовлення та прикрашення символікою свідчить про любов та повагу спільноти. Складні системи орнаментації окремих посудин наводять дослідників на міркування про зашифрований у них зміст. Сакральний характер посудин пояснюється зображенням «астральних» (солярних, місячних) знаків.
Під час рятувальних археологічних досліджень на території села Чернелів-Руський було знайдено два кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками.
✨Перший гребінь роговий з високо заокругленою спинкою (поховання № 23). Пластини із зубчиками вкладені у глибоко випиляний у спинці жолобок. Закріплені вони чотирма залізними заклепками. По заокругленому краю спинка орнаментована з двох боків циркульними кілечками з точками посередині, які розміщені впритул один до одного двома рядами. На спинці гребеня є три циркульні кола, що складаються з чотирьох концентричних кілець і точки. Даний орнамент нанесений різцем. Такі типи орнаменту вважають – солярними знаками, які мають магічний язичницький смисл. На одному боці спинки нанесена гострим предметом сітка, яка також є язичницьким символом.
✨Другий – фрагмент кістяного гребеня із заокругленою спинкою та бронзовими заклепками. На спинці гребеня – солярний знак із концентричних кілець, аналогічний йому був знайдений у поховані № 38. Вишуканість форм кістяних виробів, їх орнаментація свідчить про вияв потреби у мистецтві і красі, прояв естетичних поглядів людей далеких часів, які, виявляється, дуже близькі нам.
Вікторія Бачинська, завідувачка сектора відділу стародавньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Прийдім на сповідь до Тараса!

Запрошуємо збагнути енергетику величі Шевченкового слова, відвідавши в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 7 березня 2019 року презентацію ...

Нові надходження у музеї

Цими зимовими днями командир 44-ї окремої артилерійської бригади Роман Дудченко подарував на постійне зберігання у фонди музею ЛАТУННУ ГІЛЬЗУ з лазерним ...

Почуй, Тарасе, голос свій!..

5 березня 2020 року музеєм проведено Другу літературно-мистецьку зустріч «Гомін крицевого слова…» за участі дуету бандуристок «Сон-трава» (Марія Євгеньєва ...