Главная / Зустрічі / Мистецька імпреза «Хто серцем чистий і душею, не потрібна йому війна»

Мистецька імпреза «Хто серцем чистий і душею, не потрібна йому війна»

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета Григорія Сковороди, який належить до найяскравіших постатей в українській філософії та літературі.
 
Сьогодні на велику мистецьку імпрезу «Хто серцем чистий і душею, не потрібна йому війна» у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї завітали представники влади, художники, філателісти, освітяни, студентська молодь, науковці музею.
У конференц-залі презентували графічні роботи із фондів нашого музею харківських художників: Петра Ганжа, Валентина Сизикова, Віктора Віхтинського, Юрія Сиротенка, Григорія Томенка та інших (в техніці літографії та ліногравюри). На роботах відобразили життєвий шлях Григорія Сковороди, а також ілюстрації до його творів, які спонукають замислитись над глибиною думки великого поета.
   
У залі присутні оглянули ліногравюри із серії «Символи Сковороди» Ярослави Музики – художниці, громадської діячки, уродженки нашого краю, а також роботи відомого в Україні митця-графіка Георгія Якуто́вича із серії «Сковорода – народу».
 
Доповнили виставку тематичні етноінсталяції та книжково-філателістичні виставки з приватної колекції Василя Дідуха та з фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
У надзвичайно теплій та душевній атмосфері пройшов захід. Адже настанови духовного провідника українського народу, як ніколи, актуальні саме сьогодні.
Із вітальним словом до гостей звернулася заступниця директора з наукової роботи Наталя Чеканова, а завідувачка відділу науково-просвітньої роботи Оксана Гулик розповіла про життєвий шлях Григорія Савича.
     
Багато теплих слів прозвучало і від гостей мистецької імпрези:
Світлани Байталюк – директора Департаменту культури та туризму ТОВА,
Василя Дідуха – члена Асоціації філателістів України,
Богдана Ткачика – народного художника України, члена НСХУ,
Лариси Ороновської – заступниці декана факультету мистецтв по виховній роботі ТНПУ,
Наталії Собкович – головного спеціаліста відділу культури, охорони культурної спадщини ТОВА.
Мудрість, яку проповідував Григорій Сковорода, немає часових обмежень. Відеопрезентація «Феномен свободи у поглядах Г. Сковороди», декламація поезії «За Україну не вмирати, а вбивати», яку виконав Богдан Нікітюк та композиція на слова Сковороди «Всякому городу нрав і права» (оранжування Дмитра Губ’яка) у виконанні Петра Турчина – заставили задуматись над наповненням і сенсом життя, про чорне і біле, про друзів і ворогів.
 
Тематичні банери, приурочені 300-річчю з дня народження Сковороди люб’язно надав Михайло Тимошик – депутат Тернопільської обласної ради.
Вчення Сковороди про любов, свободу і життя залишається близьким і сучасним, попри те, що вже змінилося кілька поколінь.

Рекомендуємо

Зуб акули

    Акула Otodus megaselachus була однією з найбільших риб усіх часів та одним з найкрупніших водяних  хижаків нашої планети. Вона мала ...

“Дівочі скелі” Чумака

Одна із легенд іменує частину гірського масиву довкола Крем’янця – «Дівочі скелі». Мотив – у часі сивої давнини юнки-волинянки збиралися співати, водити ...

У музеї відбулась дводенна Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція

З нагоди 110-річчя Тернопільського обласного краєзнавчого музею проходить Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Традиції краєзнавства: регіональний ...