Главная / Виставки / Виставка "ПАМ'ЯТАЄМО ГЕРОЇВ-ЛІКВІДАТОРІВ"

Виставка “ПАМ’ЯТАЄМО ГЕРОЇВ-ЛІКВІДАТОРІВ”

14 грудня – День ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ліквідації наслідків аварії на ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС.
Ця дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 р.

Саме 14 грудня 1986 р. було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це була перша перемога над зловісним атомом.

 У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї підготовлено фотодокументальну виставку на матеріалах ліквідаторів наслідків цієї страшної катастрофи, та прирівнених до них осіб, які постраждали під час ядерних випробувань.

У вітринах експонуються фотоматеріали ліквідаторів, документи і особисті речі (посвідчення, перепустки, дозиметри).
Привертають увагу матеріали про будівництво селища «Тернопільське» в Макарівському району Київської області для переселенців з 30-кілометрової зони.
Про діяльність Тернопільської організації «Союз Чорнобиль України» розповідають фотосвітлини зібрань, конференцій, участь в заходах чорнобильців, відзначення важливих знаменних подій і вшанування пам’яті.
Особливе зацікавлення викликають книги, а саме: «Промінь правди» та «Книга пам’яті ветеранів ядерних випробувань» видана у співавторстві: Богдан Газилишин – голова обласної комісії ядерних випробувань, Володимир Липницький – його заступник, та багато інших цікавих матеріалів.
В день вшанування учасників ліквідації на ЧАЄС низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя зупиняючи «ядерний смерч» та висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам.

Запрошуємо всіх зацікавлених відвідати музей і оглянути виставку.

Надія Боженко, старша наукова співробітниця ТОКМ.

Рекомендуємо

Історія будівель музею

Протягом всієї 111-літньої історії свого існування Тернопільський обласний краєзнавчий музей знаходився в різних будівлях, кожна з яких має свою цікаву та ...

Прижиттєвий століття поріг…

21 червня 2020 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація фотодокументальної виставки з приватної колекції історика Василя ...

Надійний атрибут незалежності…

Упродовж останніх днів у музеї, зокрема, та в Тернополі загалом вперше експонується банерна виставка Українського інституту національної пам’яті ...