Главная / Зустрічі / Пошанування професора Ольги Заставецької (до 70- ї річниці від дня народження)

Пошанування професора Ольги Заставецької (до 70- ї річниці від дня народження)

27 квітня науковці Тернопільського обласного краєзнавчого музею Наталія Чеканова (заступник директора з наукової роботи) та Антоніна Баран (завідувачка відділу природи) взяли участь у науково-практичній конференції “Професор Ольга Заставецька – вчена, педагог, організатор географічної науки” (до 70- ї річниці від дня народження вченої).
В рамках конференції учасники відвідали Тернопільський обласний краєзнавчий музей та оглянули пропам’ятну виставку “Ольга Заставецька – життя в географії й задля географії” та поділились теплими спогадами про вчену.
Професор, доктор географічних наук ОЛЬГА ЗАСТАВЕЦЬКА народилась 27 квітня 1953 року у селі Купчинці на Тернопільщині. Упродовж життя досліджувала проблеми географії, комплексно проаналізувала економічний та соціальний розвиток Західного регіону України, займалася питаннями географічного краєзнавства і методики викладання географії. Ніколи не зупинялась на досягнутому, невпинно працювала й удосконалювала свої наукові доробки, зробила значний внесок у розвиток географічної науки. Є автором понад 100 наукових праць, за її підручниками навчаються учні та студенти.
З початку 2000 років науковці відділу природи Тернопільського обласного краєзнавчого музею налагодили співпрацю з викладачами географічного факультету ТНПУ ім. В Гнатюка, зокрема з О. Заставецькою. З того часу в стінах музею проходили різнопланові природничі, географічні та краєзнавчі заходи, у яких неодноразово брали участь викладачі вузу. Незважаючи на свій науковий ступінь і професійну зайнятість, професорка завжди долучалась до науково-краєзнавчих конференцій, семінарів та інших форм роботи.
Важливою подією в розвитку та популяризації географічної науки стала організація та вихід у світ в 2001 році часопису «Історія української географії», головним редактором якого була О. Заставецька. Завдяки їй, у музеї зберігаються майже усі примірники видання.
В ході співпраці зібрано чималий архів родини-географів Заставецьких. У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігаються авторська монографія, навчальні посібники, атласи, карти, довідники, чорно-білі та кольорові світлини знакових подій, посвідчення, особисті речі.
Усіх, хто знав професорку Ольгу Заставецьку, запрошуємо до музею оглянути виставку, приурочену 70-річчю від дня народження.
Антоніна Баран, завідувач відділу природи ТОКМ
   

Рекомендуємо

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у музеї

Цьогоріч Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Серед старожитностей, найдавніших пам’яток ...

Музейна бібліотека – духовна скарбниця книг з історії краю

Тернопільський обласний краєзнавчий музей – відомий в Україні та у близькому і далекому зарубіжжі науково-просвітницький заклад з довершеною експозицією, ...

Виставка “Яке прекрасне рідне слово. Воно не світ, а всі світи!…”

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Рішення про вшанування рідної мови було прийняте на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в ...