Главная / Зустрічі / Мистецький проект «ВІД ВІЙНИ ДО МИСТЕЦТВА» 

Мистецький проект «ВІД ВІЙНИ ДО МИСТЕЦТВА» 

«ВІД ВІЙНИ ДО МИСТЕЦТВА» 
Мистецький проект з Харкова презентував тернополянам колекцію арт-об’єктів військової тематики на благодійній виставці-аукціоні, яка веледюдно відкрилась сьогодні у фоє Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
Проект вперше відновив свою роботу, започатковану ще у 2014 році, після повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію України.
Головний задум проекту полягає у доброчинності: об’єднати, допомогти і підтримати один одного  – як показник зрілості сильної і відважної нації.
Експозиція надзвичайно трепетно висвітлює болісні теми війни – це «живі» свідчення злочину росії проти мирних мешканців України.
Витворами мистецтва стали стріляні військові гільзи, снаряди та ящики з-під гранат, каски, зібрані під час військового протистояння на Сході України, які створили митці-захисники на територіях бойових дій.
Незламні духом творчі особистості:
– Ігор Сенькін (23.02.1953 -30.08.2021) – художник,
графік, що працював у Художньому фонді України. У 80 – 90-х роках був одним із лідерів Альтернативно-молодіжної течії Харківський Рок-клуб. Його роботи знаходяться в приватних колекціях Німеччини та США.
– Ірина Ільїнська — мисткиня, волонтерка, громадська діячка, яка
займається живописом. З початком російсько-української війни в 2014 році стала активною учасницею багатьох мистецьких проєктів у Харкові та Києві. Зворушує до сліз каска, розмальована авторкою. На ній зображена Яна Червона, кулеметниця, військовослужбовець 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» ЗСУ, волонтерка (псевдо «Відьма»), якої, на превеликий жаль, вже немає серед живих.
–  Станіслав та Олена Пилипенко – громадські діячі, учасники революції гідності, волонтери з 2014 року. Станіслав – радіоінженер, фотожурналіст, арт-митець з шовкографії. Його дружина п. Олена – поетеса, підтримує і допомагає чоловікові в мистецтві.
Виставка ініційована харківською громадською активісткою, волонтеркою, майстринею художнього тату, керівницею ГО «Схід і Захід Разом», ВГО «Вірне Серце родин загиблих воїнів Захисників України», людиною зі світлою душею, добрим серцем та запальним характером – Оленою Вовк.
 Її бажання допомогти родині нашого земляка з Теребовлянщини Назара Мялікгулиєва, котрий захищаючи Україну загинув 22 червня цього року на Луганщині, дало життєвий запал до проведення вистаки-аукціону. Благородна ідея мала велику місцеву підтримку.
Адже  Назар Мялікгулиєв  як військовослужбовець ЗСУ стояв на захисті України до останнього з 2014 року. Був щирим патріотом і обдарованим поетом, видав збірку «Критик до народу». Його життєвим кредом було: «Україну кохайте, Батьківщину любіть».
Із словами вдячності українським захисникам та любов’ю до України на відкритті арт виставки виступили:
Шатарський Ярема – директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею;
Тимошик Михайло – кандидат економічних наук, громадсько-політичний діяч;
Вермінський Володимир – директор Тернопільського обласного
методичного центру народної творчості, заслужений артист України;
Кривоніс Вікторія – голова ГО «Школа борщівської народної сорочки»»
Головко Маряна – голова ГО «Захист», БО«Фонд Михайла та Мар’яни Головко»;
Кульчицький Ігор – заступник директора департаменту – начальник управління етнополітики, совісті та цифрових трансформацій дпартаменту;
Шумада Віктор – депутат Тернопільської районної ради;
Удін Євген – заслужений художник України;
Калініна Людмила – волонтерка, у минулому доброволець батальйону «Донбас»;
Вовк Олена – організаторка мистецького проекту;
Шупер Галина – дружина Захисника України Назара Мялікгулиєва;
Гулик Оксана – завідувачка відділу науково-просвітницької роботи Тернопільського обласного краєзнавчого музею;
Лисак Ірина – старша наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
Звучала українська душа на струнах бандури від Оленки Пархуць.
Вкотре переконуємося, що твори мистецтва на глибокому емоційному рівні передають ті розуміння та почуття, котрі відчувають українці сьогодні. І саме такі гуманні мистецькі події об’єднують весь культурний фронт для перемоги.
Виставка діятиме впродовж серпня. Запрошуємо долучитися до доброчинності і підтримати родину Назара Мялікгулиєва, ставши власником представлених арт-об’єктів.
                             
 
Відео заходу дивіться на Ютуб сторінці музею https://youtu.be/ZVynmqM5oiI
 
 

Рекомендуємо

Створення експозиції відділу природи у 1982 році

Передати унікальність природи нашої Тернопільської області одними музейними артефактами неможливо. Лише мовою пензля довкілля оживає. Пройшовшись залою ...

Тернопіль у філателії, філокартії

Із 25 серпня 2015 року експонується філателістична виставка «З днем народження тебе Тернополе». Автором п’ятистендового експоната, тернополянином Василем ...

Дискуйсійний клуб “Відома невідома Україна” (лекція 32),15.12.23

Друзі! в рамках музейного проєкту “Відома невідома Україна” відбудеться зустріч учасників дискусійного клубу.  Дата: 15 грудня 2023 року ...