Главная / Колекції музею / Шкільне життя Тернополя першої половини ХХ століття із старої фотографії

Шкільне життя Тернополя першої половини ХХ століття із старої фотографії

Дню знань присвячується… Пам’ятка про Шкільне життя Тернополя першої половини ХХ століття із старої фотографії
ГІМНАЗІЯ українського педагогічного товариства «РІДНА ШКОЛА». Тернопіль, 1939 рік.
У шкільний приватний заклад Тернополя запросили  майстра фотографа, котрий умів бездоганно ловити світ об’єктивом і залишатись невідомим для майбутнього. Його чекали учні останнього випуску 2-го класу ліцею-гімназії товариства «Рідна школа», щоб зробити фотосесію на згадку. Сам майстер, мабуть, і не здогадувався, скільки поколінь ще житиме ця особлива, зафіксована ним, настроєва мить.
Для фотозони обрано класну кімнату з рисами скромної простоти. Справді, для досягнення власних внутрішніх висот нічого зайвого і не потрібно Мінімум меблів з природних матеріалів ручної роботи. Кімната простора, стіл учителя та класна дошка залишилися поза кадром, але видно, що стіни побілені, підлога дерев’яна, стоять скрипучі двомісні парти з прикріпленими лавками, дві шафи для шкільного приладдя…
Впізнаються і національні традиції. Одразу відчувається, що гімназія виконувала роль потужного національно-культурного осередку. «Огонь запеклих не пече» – можна читати з погруддя українського пророка Тараса Шевченка, що під покровом вишитого рушника промовляє до кожного серця учнів гімназії. Відомо, що виховувалась тут патріотична молодь (діяло спортивно-патріотичне товариство «Пласт», Марійська дружина, а в 1935 році в гімназії сформувався підпільний осередок юнацтва ОУН).
Красу юності та весну в очах ловив майстер, а ліцеїсти, направду, вже були готовими до іспиту зрілості. Шістнадцять поглядів – світлих, мрійливих і впевнених – втішають свого наставника-керівника ЯРЕМУ ЯКИМА ЯКИМОВИЧА, котрий став не на одне століття зразком Вчителя. Психолог, філософ, мовознавець, літературознавець, культурно-освітній та громадський діяч і навіть музейник (при товаристві «Рідна школа» заснував музей). Його 55-літній вік не виказує пройдену Першу світову війну, російський полон, військовий досвід в Українській Галицькій Армії й табірне життя інтегрованих українських вояків у Чехії, а лише виразну інтелігентність і духовну спорідненість з вихованцями. Без пафосу, скромно сидить професор Яким Ярема на такому ж невибагливому стільці (віденського типу), намагаючись залишитися в одному просторі та на одному подиху з аудиторією випускників.
Дівчата тримають вишуканий стрій гімназисток-випускниць (елегантні міді-сукні доповнені зачісками «фальованого» волосся), а хлопці-гімназисти у стильних костюмах стоять «до знимки» в останньому ряді. Окрім одного, що сидить за останньою партою, – це майбутній вчений-поліглот, літератор, поет та перекладач. Можливо, він вже тоді розумів природу речей, відчував цінності відносин, бо через 56 років ця світлина сколихне в його пам’яті спогади про навчання і він «зі Львова» фотозгадку передасть в Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Його ім’я – Хоміцький Остап Васильович 📚 (родом з містечка Залізці (суч. Тернопільський район).
Навіть фотограф не міг знати, що цим випускникам вже через два роки після закінчення гімназії буде диктувати правила життя і виживання Друга світова війна. Остап Хоміцький, її пройшов, не зламався, як і його вчитель. Вижив у«згоїнах війни». Бо ж «огонь запеклих не пече»… А зв’язок між Вчителем – вічний (згодом, Остап Хоміцький, продовжив педагогічну місію Якима Яреми, прийнявши від нього керівництво кафедрою іноземних мов Львівського зооветеринарного інституту). Засіяне зерно справжнім вчителем – завжди проростає.
Фотограф одержав грошову винагороду за свою роботу, а ми сьогодні завдяки дбайливим випускникам у музейній збірці маємо значно цінніше – минуле людей, те, чого вже немає, те що зветься “історія”…  Старі фотографії, як Дух Часу, у них ніщо не є завершеним і заодно ніщо не є досконалим.
 Дорогі вчителі, вірте у кожну дитину, допомагайте їм відшукати себе, полюбити усім серцем Землю свою, Культуру свою, Мову свою… Україні потрібна мудра і сильна нація.
А сьогодні ще вигріті літом айстри, жоржини, чорнобривці і різнотрав’я найцінніших дитячих емоцій – ДЛЯ ВАС!
Оленка Крупніцька, старший науковий співробітник художньо-рекламного відділу ТОКМ

Рекомендуємо

Відеоекскурсія “Історія грошового обігу України”

30 років тому, 10 січня 1992 р. було введено в обіг першу грошову одиницю незалежної Української держави – купоно-карбованець. Ці тимчасові гроші ...

Багаторічному директору музею Венедикту Лавренюку – 90

Фундаментальною постаттю в історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею є – ВЕНЕДИКТ АНТОНОВИЧ ЛАВРЕНЮК – заслужений працівник культури України, ...

Виставка “Крути – вірність, що міцніша понад смерть!”

 Початком нової доби в історії України, нашої національно-визвольної революції став бій під Крутами 29 січня 1918 року. Там, у нерівній боротьбі з ...