Главная / Виставки / Відкриття виставки "Полк АЗОВ - ЯНГОЛИ Маріуполя"

Відкриття виставки “Полк АЗОВ – ЯНГОЛИ Маріуполя”

10 років в нашій державі триває війна росії проти України. І Вже 712 днів минуло з того дня, коли вся Україна прокинулася від вибухів та звуків реактивних винищувачів. 24 лютого 2022 року російські загарбники розпочали повномасштабний наступ на Україну.
Тоді нам казали: «У вас немає шансів». Але ми чинимо супротив ворогу, який набагато більший за чисельністю солдатів і зброї. Тепер ми зрозуміли, що попри всю допомогу і підтримку світу, ніхто крім нас не буде виборювати нашу незалежність.
☝️Сьогодні у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки 🩵💛 “ПОЛК АЗОВ – ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ”, присвяченої бійцям окремого загону спеціального призначення Національної гвардії України полку “Азов”, на якому були присутні родини полеглих героїв.
🔹Відкрив захід директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський.
Велику повагу та подяку усім рідним і близьким тих, хто віддав свої життя за Україну висловили
🔹народний депутат України Володимир Гевко,
🔹заступник Тернопільської обласної військової адміністації Віктор Устенко,
🔹керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк,
🔹голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог.
🙏Із сльозами на очах до присутніх звернулася авторка та організаторка серії виставок “ПОЛК АЗОВ – ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ” 🔹Віра Литвиненко, мама полеглого бійця полку «Азов» Владислава Литвиненка з позивним «Вектор».
👉 Батальйон «Азов» створений 5 травня 2014 року у м. Бердянськ як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення на підставі рішення Міністерства внутрішніх справ України.
Маріуполь опинився під загрозою оточення вже на початку березня 2022 року – всього через тиждень після повномасштабного вторгнення. Керування обороною міста взяв на себе окремий загін спеціального призначення «Азов». Росіяни отримали шалений спротив професійних бійців. Азовці допомагали мирним мешканцям – ділилися з ними їжею, медикаментами, водою.
Маріупольський металургійний комбінат «Азовсталь» став осередком спротиву української армії у відповідь на російську збройну агресію. Масштабна будівля заводу перетворилася на захисну фортецю, яка стала символом нескореності українських воїнів.
Упродовж 82 днів бійці гарнізону “Маріуполь” (азовці, морпіхи, прикордонники, поліцейські, тероборонівці) тримали оборону міста у повному оточенні. Героїчні захисники стримали великі сили росіян і дали змогу українській армії перегрупуватися та дочекатися отримання більшої кількості зброї.
На початку травня стартувала евакуація цивільних з бомбосховищ “Азовсталі”. Захисники Маріуполя отримали наказ зберегти життя особового складу. 16 – 20 травня українські військові припинили оборону, знищивши залишки зброї. Маріуполь опинився під повним контролем окупантів, а українські захисники – у російському полоні.
Ворог хотів знищити «Азов» в Маріуполі, але зараз полк виріс в бригаду. З ветеранів і добровольців створена Третя окрема штурмова бригада. 💪 Тепер «Азов» – це не тисяча бійців, а десятки тисяч. Вони навчаються і нищать ворога на всіх найскладніших ділянках фронту, виборюючи Перемогу.
❗Запрошуємо усіх до перегляду виставки пам’ятних інформаційних постерів “Полк АЗОВ” – Янголи Маріуполя”, присвяченої героїчному подвигу 🩵💛 бійців окремого загону спеціального призначення Національної гвардії України полку «Азов», яка діятиме у ТОКМ до кінця лютого 2024 року.
Працівники відділу фондів ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Пізнавально – розважальний захід “Свято наближається – усі мрії збуваються!” (до Дня Святого Миколая)

Миколая день – найулюбленіший для дітей, які з нетерпінням чекають його! Зазвичай вони пов’язують це свято з подарунками під подушкою і навіть не ...

Дискусійний клуб “ВІДОМА невідома УКРАЇНА” (лекція 19), 1.09.23

📢 Увага, друзі! Запрошуємо вас стати учасниками музейного проекту “Відома невідома Україна”. 🗓️ Коли: 1 вересня 2023 року о 15:00 год. 🏛️ Де: ...

Фотодокументальна виставка “Збережемо для нащадків незалежну Україну”

32 річницю  НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ ми вдруге відзначаємо в умовах війни, коли Україні доводиться відстоювати свободу та право на життя. Десятий рік йде ...