Главная / Виставки / Виставка до Дня Героїв

Виставка до Дня Героїв

День Героїв – це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу і незалежність України та стали символом незборимості української нації. Згадуємо найкращих синів нашої Батьківщини – героїв козаків, повстанців, січових стрільців, вояків армії УНР та УГА, бійців ОУН-УПА та тих, хто сьогодні захищає на передовій рідну Україну від російського агресора.
 
Початки пам’ятної дати сягають 1941 р., коли на Другому Великому Зборі ОУН на вшанування українських вояків було вирішено 23 травня відзначати як День Героїв Чому в травні? Саме в травні загинули ідеологи українського націоналістичного руху: Микола Міхновський (3 травня 1924 р.), Симон Петлюра (25 травня 1926 р.), Євген Коновалець (3 травня 1938 р.).
Цей День особливо урочисто відзначався в Західній Україні і в діаспорі. Зараз він набув значного поширення по всій Україні.
 
З 2014 р., коли розпочалася російська агресія, до списку Героїв відносять учасників Революції Гідності і українців, які здійснили подвиг в районі бойових дій на Донбасі. Десять років триває страшна за наслідками війна. Покрили себе славою захисники Донецького аеропорту, бійці під Іловайськом, Дебальцевим.
 
Це вони, воїни Збройних сил України не допустили проходження ворога вглиб країни.
24 лютого 2022 р. Росія розпочала повномасштабний напад на Україну. Такого звірства ще не бачив світ, а ще не бачив стійкості такої українців у цій війні. Йде героїчна боротьба за свободу, за життя, за Україну.
 
У ці травневі дні ми згадуємо і вшановуємо пам’ять сьогоднішніх героїв, які боряться і гинуть в російсько-українській війні. Для нас – вони всі Герої.
Звання Героя України – це державна нагорода України, найвищий ступінь відзнаки в Україні, що надається громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або видатного трудового досягнення.
За роки російсько-української війни це високе звання привоєно нашим краянам посмертно: Кульчицькому Сергію Петровичу, Гарматію Володимиру Михайловичу, Горайському Юрію Володимировичу, Гурняку Віктору Петровичу, Скакуну Віталію Володимировичу, Корпану Олександру Богдановичу, Королю Сергію Володимировичу.
Єдиному українському військовому, капітану ЗСУ Дикуну Ігорю Володимировичу з Борщева при житті присвоєно звання Героя України.
Запрошуємо всіх відвідати виставку і вшанувати пам’ять наших Героїв.
Честь і слава НЕЗЛАМНИМ ГЕРОЯМ, хто зупинив ворога, хто бореться і гине за свою землю, за майбутнє своїх дітей.
Вічна пам’ять і вічна слава Героям.
Надія Боженко, старша наукова співробітниця відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Перші Чернихівські науково-краєзнавчі читання

28 вересня 2016 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулися Перші Чернихівські науково-краєзнавчі читання, присвячені  80-річчю від дня ...

Створення експозиції відділу природи у 1982 році

Передати унікальність природи нашої Тернопільської області одними музейними артефактами неможливо. Лише мовою пензля довкілля оживає. Пройшовшись залою ...

Патріотично-мистецька імпреза «Живи та міцній, наша рідна державо!»

З нагоди відзначення 27-ї річниці КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулась патріотично-мистецька імпреза «Живи та ...