Главная / Виставки / Виставка речей, привезених з зони бойових дій

Виставка речей, привезених з зони бойових дій

З нагоди 🇺🇦 ДНЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ в експозиційному залі відділу новітньої історії Тернопільський обласний краєзнавчий музей розгорнуто виставку із фондових матеріалів. Відвідувачам пропонуємо ознайомитися з оригінальними речами, привезеними з зони бойових дій російсько-української війни нашими краянами-воїнами, бійцями різних військових підрозділів.
Вагому частину цих речей передано для музею 🔹 Олегом Захарківим, молодшим лейтенантом 24-ї окремої механізованої бригади ім. короля Данила. Раніше пан Олег працював на різних державних посадах в нашому краї, зокрема очолював Бережанську районну адміністрацію, зараз він бореться з окупантами у лавах українського війcька.
Серед речей, переданих Олегом Захарковим, є: пластиковий футляр для перенесення боєприпасів від шведського гранатомета «Carl Gustav»; польовий перископ, виготовлений методом 3d- друку; добовий повсякденний польовий набір продуктів Збройних сил України; добовий сухий харчовий пайок зразка країн НАТО (виробництва Канади); гільзи від набоїв різних систем та інше.
Дерев’яні ящики для зберігання артилерійських та стрілецьких набоїв передав Віталій Ветлінський, боєць 44-ї окремої артилерійської бригади ім. гетьмана Данила Апостола.
Сержант 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ 🔹 Богдан Брич, колишній сільський голова Гаїв Шевченківських Тернопільського району, подарував для музею сувенір «Тризуб», який власноруч виготовив військовий Назар Кіт (псевдо «Князь»), боєць 83-го батальйону 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ (композиція створена на дерев’яному зрізі із гільз від висtрілених у vорога кyль), а також крило ворожого безпілотника, збитого в районі Куп’янська Харківської області.
Експонуються також металеві та пластикові контейнери для транспортування артилерійських снарядів калібром 155 мм до легендарних гармат М 777.
Особливу увагу привертає величезний уламок иорожої ракети вагою 20 кілограм, знайдений поблизу московсько-українського кордону в Сумській області і переданий у музей воїном 105-ї окремої бригади територіальної оборони Валентином Стадницьким.
💛🩵 Тернопільський обласний краєзнавчий музей активно співпрацює з волонтерами, які, допомагаючи пораненим иоїнам-фронтовикам в період лікування та реабілітації у нашому місті, організовують екскурсії тематичними залами й виставковими проєктами музею. Такі відвідини вже стали традиційними для нашої установи.
Володимир Пукач, завідувач відділу нової та новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Виставка “Крути – вірність, що міцніша понад смерть!”

 Початком нової доби в історії України, нашої національно-визвольної революції став бій під Крутами 29 січня 1918 року. Там, у нерівній боротьбі з ...

Прижиттєвий століття поріг…

21 червня 2020 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація фотодокументальної виставки з приватної колекції історика Василя ...

ПЛАНЕТА ЯЧМІНСЬКОГО

Зацікавлює відвідувачів тематична виставка фондових матеріалів «Акторська планета Володимира Ячмінського», якою пошановується 80-річчя народного артиста України.