Главная / Наші публікації / 30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України

30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України

 Символ відродження України, незламності духу нашої нації, свободи, соборності та самостійності… Освячений кров’ю героїв, які боролися за нашу державу… Наш рідний і успадкований народом ПРАПОР.

З нагоди  30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України, маємо змогу вшанувати синьо-жовтий символ слави багатьох поколінь українців, що пройшов довгий і тернистий шлях крізь віки та досі майорить у кожному місті і селі нашої країни: над спорудами державних установ, консульств та посольств, на п’єдесталах слави, на підкорених вершинах гір. Його бережемо і поважаємо як найвищу національну святиню! У ньому втілені віковічні прагнення до миру, волі, самовизначення і процвітання Батьківщини.

 

Дещо з історії свята…  Наприкінці 1980-х років активізувався національно – демократичний рух проти діючої влади і вже на перших мітингах та виступах з’явилася символіка із синьо-жовтими барвами. У 1990 році синьо-жовті прапори повернулися на будівлі місцевих влад. У Тернополі національний прапор був освячений і піднятий над будинком Тернопільської міської ради народних депутатів 29 квітня 1990 року (сьогодні зберігається у фондах ТОКМ).

А от до столиці офіційно прапор повернули пізніше – 24 липня 1990 року. Освячення прапора у Тернополі відбулося на Театральному майдані, декілька тисяч місцевих жителів стали свідками цієї історичної події. Приміщення театру прикрасили синьо-жовтим полотнищем із написом “Боже великий, єдиний нам Україну храни!” Після цього, велелюдна хода рушила до міської ради для урочистого підняття прапора, люди несли сотні синьо-жовтих стягів і хоругв. Такого патріотичного піднесення давно не відчували наші тернополяни!

 Здобута Україною незалежність та формування її дипломатичних відносин змушували якнайшвидше ухвалити рішення про національні атрибути держави.

У результаті гострих дискусій постановою від 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України «національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Остаточно Державний прапор України затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році. А у серпні 2004 року Указом президента «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні свято — День Державного Прапора України, який щорічно відзначається  23 серпня.

Побувавши у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, уважні та допитливі відвідувачі мають можливість ознайомитись з державними символами нашої країни на різних етапах історичного шляху.
Зокрема, музей володіє унікальною колекцією національних прапорів. Серед них — синьо-жовті стяги, передані учасниками національно-визвольних рухів кінця 80-х початку 90-х рр. ХХ ст., Помаранчевої революції, Революції Гідності та російсько-української війни.


 Привертає увагу полотнище прапора, що є сегментом найдовшого прапора – рекордсмена України (завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м), зареєстрованого в Книзі рекордів України. Кожний з цих прапорів, що є лише частиною колекції, має свою особливу та цікаву історію.

Згадка про яскраве полотнище з гармонійним поєднанням кольорів вселяє в серце кожного українця гордість за свою державу, почуття національної єдності та патріотизму. Це наш історичний дух, наша слава і велич нації!

 То ж в цей день хочеться побажати мирного безхмарного неба простягнутого над золотим колоссям – символу достатку, плідної праці й омріяного щасливого майбутнього! Порозуміння і згуртованості нам, українцям!

Ірина Лисак, старший науковий
співробітник відділу науково –
просвітницької роботи.

Рекомендуємо

90 років з часу найтрагічнішої сторінки історії України – голоду-геноциду

У 2023 році виповнюється 90 років з часу найтрагічнішої сторінки історії України – голоду-геноциду, організованого більшовицькою москвою для знищення ...

Тернопільському культурно-просвітницькому товариству «Вертеп» – 35

Цього року Тернопільське культурно-просвітницьке товариство «Вертеп» відзначило тридцяти п’ятирічний ювілей від початку діяльності. З цієї нагоди у ...

Звідки прийшов Святий Миколай?

 В Україні Миколай – найбільш шанований святий. І ще сто років тому хатня ікона Чудотворця стояла майже в кожній українській домівці. Святий Миколай – ...