Главная / Колекції музею / Шевченкіана у графіці

Шевченкіана у графіці

У Шевченківські дні 📖 ми щоразу переконуємося у нев’янучому, всезростаючому інтересі суспільства до його творчої спадщини. Велич Кобзаря полягає у гармонійному поєднанні таланту: в поетичному слові, образотворчому мистецтві та феноменальній природі як людини-мислителя.
✍️ Борімося – поборемо!
Нам Бог помагає!
За нас правда, за нас слава
І воля святая!
❗️Шевченкіана Тернопільський обласний краєзнавчий музей досить багатогранна і розмаїта. Окрему увагу 👆 заслуговує графічний комплект «Тарас Шевченко 1814–1989».
Це мистецькі роботи із репродукціями гравюр українських художників, створених за поетичними творами Кобзаря:
🔹А. Д. Базилевич «Сон»,
🔹А. П. Кривавич «За байраком байрак»,
🔹О.Мовчан «У нашім раї на землі…»,
🔹О. Л. Лисенко «Зацвіла в долині…»,
🔹В. О. Гордійчук «Титарівна»,
🔹В. Чебикін «Катерина»,
🔹В. А. Ульянова «І золотої й дорогої…» тощо .
Дане видання було видано у 1989 році до 175-річчя Т. Г. Шевченка.
Тарас Шевченко – творець в українській літературі, в духовному житті України. Його поезія давно стала нетлінною і важливою частиною життя українського народу, яка піднімає український дух та волю до спротиву, мобілізує як українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом за відновлення територіальної цілісності та перемогу України.
Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінчений. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею, вбираючи в себе нові дні й новий досвід народу, відгукуючись на нові болі та думи, стаючи до нових випробувань долі.
Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка.
Його слово – найпотужніше джерело натхнення до перемоги 🩵💛 українського народу в російсько-українській війні.
Ірина Ленчук, головний зберігач фондів ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Музейний проєкт «ХРЕЩЕННЯ РУСИ – основа становлення української державності»

З нагоди 1035-річчя Хрещення Русі та Дня Української Державності 28 липня 2023 року об 11:00 в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудеться ...

8 листопада – Собор архістратига Михаїла

8 листопада – Собор архістратига Михаїла. Це велике православне свято на честь усіх небесних ангелів та їхнього головнокомандувача архангела Михаїла. У ...

Відбулись науково-краєзнавчі читання «Патріарх Йосиф Сліпий – будівничий української церкви, духовний провідник нації» (до 130-річчя від дня народження Патріарха Української греко-католицької церкви)

 У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулися науково-краєзнавчі читання «Патріарх Йосиф Сліпий – будівничий української церкви, духовний ...