Главная / Виставки / Відкриття виставки "Князівни та княгині"

Відкриття виставки “Князівни та княгині”

У 🏛️ Тернопільський обласний краєзнавчий музей представлена чудова виставка 👑 «КНЯЗІВНИ ТА КНЯГИНІ УКРАЇНИ», організована співзасновницею Міжнародного мистецького проєкту «ЛЯЛЬКИ МАНДРУЮТЬ СВІТОМ» – 🔹Ніною Хаген, м. Осло (Норвегія).
Феномен образного лялькового світу занурює глядача у таємничу добу Київської Русі, демонструє тисячолітні родинні зв’язки України з Європою.
В історії Європи велику роль відіграли власне доньки 👸 київських князів, які у свій час стали королевами багатьох європейських країн: Франції, Польщі, Угорщини, Данії, Візантії, Норвегії і засновницями відомих монарших династій. Це виставка про великих руських княгинь і князівень, про те, яку насправді силу таїть у собі українська жінка…
👉 У виставковому проєкті свої роботи представили найкращі лялькарки з усієї України та світу. Опираючись на власні дослідження, майстрині використали давню традиційну вузлову техніку (на екскурсії можна детально про неї дізнатись) та одягнули свої ляльки в пишне вбрання княгинь Київської Русі, скандинавських, німецьких принцес та королев.
Експонується ❗️ більше вісімдесят авторських ляльок від сорока майстринь. Горді тим, що учасницею проєкту стала і майстриня з Тернополя – Алла Шушкевич.
Серед виставлених робіт можна зустріти образи княгині Ольги, доньок Ярослава Мудрого: королеви Франції – Анни, королеви Угорщини – Анастасії, королеви Норвегії – Єлизавети, а також княжу родину Острозьких, зокрема Гальшку Острозьку, та багато інших княгинь.
👆 Сьогодні, 7 березня 2023 року, у виставковій залі музею відбулась урочиста презентація Міжнародного мистецького проєкту «ЛЯЛЬКИ МАНДРУЮТЬ СВІТОМ».
Модератори заходу 🔹Оксана Гулик, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи, й 🔹Ірина Лисак, старша наукова співробітниця, ознайомили присутніх з історією створення даного проєкту, виставковою концепцією та торкнулись відчуттів – як можна образом ляльки відтворити історичні епохи.
🙌 Передати потужну духовну енергетику від побачених робіт можна було на майстер-класі, створивши власноручно свою ляльку-оберіг. Професійно організували творчий процес майстрині зі «Станції Юних Техніків». Учасники заходу, одержавши позитивні емоції, такі необхідні в тривожний сьогоднішній час, із захопленням пізнавали знані і незнані історичні персоналії в ляльках.
Велика вдячність організаторам виставки «КНЯЗІВНИ ТА КНЯГИНІ УКРАЇНИ» у нашому музейному закладі:
🔹Ніні Хаген, співзасновниці Міжнародного мистецького проєкту «ЛЯЛЬКИ МАНДРУЮТЬ СВІТОМ»,
🔹Яремі Шатарському, директору Тернопільського обласного краєзнавчого музею,
🔹Олегу Ковальчуку, директору Комунального закладу Тернопільської міської територіальної громади «Станція Юних Техніків».
Дякуємо відданим майстриням 🔹Олені Митулинській, 🔹Оксані Юськів, 🔹Зоряні Жеребній, 🔹Олені Ширан, що долучились до проєкту власними майстер-класами.
Кожній майстрині-учасниці глибока шана, що творили великою любов’ю до України історичні образи.
🩵💛 Низький уклін захисникам і захисницям України, котрі сьогодні захищають країну та її тисячолітню культурну спадщину.
❗️❗️❗️Любі друзі, єднаємось навколо народного мистецтва, навколо народних традицій! Ми раді бачити Вас на виставці. Це можливість зануритися в минуле, в часи наших пращурів.
Перегляд виставки може бути значно цікавішим – якщо 📌 замовити екскурсійну оповідь про історичні постаті, які несуть образи-ляльки, та пізнавально-розважальним – якщо спробувати себе у 📌 майстер-класі по виготовленню текстильної ляльки. Процес роботи з лялькою із використанням різних техніки стане справжньою творчою пригодою, де Ви не лише будете втілювати свої емоції у витворах мистецтва та уміння виражати себе через творчість, але й вивчати історію нашої держави та Європи, яку творили українські жінки…
🔱 Великий і вічний народ той, який пам’ятає своє минуле, шанує своїх предків. Якщо ми будемо цінувати наше минуле та культуру, то подолаємо всі негаразди і будемо найміцнішою нацією.
Оксана Гулик, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художньо-рекламного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+49
 
 
Переглянути статистику та оголошення
Просувати допис
 
Усі реакції:

Ви та ще 20

 

Рекомендуємо

В музеї діяла мистецька майстерня «З Україною в серці»

Творчі метелики із синьо-жовтими та біло-червоними крильцями переносили дітки зі своїх сердець на скло… Сьогодні у Тернопільському обласному краєзнавчому ...

Вишукані гардини із музейних фондів

Скільки себе пам’ятаю, вишиті речі завжди супроводжували моє життя. Вони були всюди. Стіни просторої затишної бабусиної оселі були прикрашені картинками, ...

Науково-краєзнавча конференція «Нескорена Армія незламного народу» (до 80-річчя створення Української Повстанської Армії)

Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у роботі науково-краєзнавчої конференції «Нескорена Армія незламного народу» (до 80-річчя створення Української ...