Главная / Наші публікації / Соняшник - символ Дня пам’яті захисників України

Соняшник – символ Дня пам’яті захисників України

Соняшник є особливою та шанованою рослиною для українського народу. Вона зростає на наших родючих полях і є однією з основних сільськогосподарських культур. Велика жовтогаряча квітка соняшника своєю дивовижною красою зачаровує людей та надихає творити… Хтось цю дивовижну красу описує словом: у легендах, віршах, баладах, художніх творах; а інші – пензлем відтворюють її на полотні.
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігаються живописні картини, на яких зображені ці «квіти сонця».
  
Картина «Пам’яті пожежників Чорнобиля»
Свою роботу художник Євген Кавка присвятив тим, хто відважно боровся з найбільшою в історії людства техногенною катастрофою. На полотні олійними фарбами зображений букет квітів декоративного соняшника у кришталевій вазі. Вони стали своєрідною подякою за мужність, відвагу та безмежну любов до всіх людей, до природи…
У 1989 році до фондів музею надійшла живописна робота «Соняшник» американської художниці Ольги Марищук-Кендел. Мабуть, не випадково, бо картина, як і сама рослина, потрапила на наші землі з далекого континенту. На ній на блакитно-рожевому тлі відтворена ця чудо-квітка на вигнутому зеленому стеблі з листочками.
Ще одна картина «Галичанка» привертає увагу своєю тематикою… На ній автор Юрій Чумак зобразив дівчину, одягнену в вишиту червоним кольором сорочку, на голові у неї вінок. З обох сторін красу галичанки доповнюють соняшники. Цей образ дівчини уособлює сьогодні наших земляків, які змушені через війну покидати рідні домівки. Своїм поглядом вона, ніби застерігає окупантів, говорячи: «Ми боремося!», а легка усмішка доповнює словами: «І обов’язково переможемо!!!».
За цілющі та корисні властивості, простоту та яскравий вигляд наш народ полюбив соняшник, наділив його символічним значенням.
На жаль, ця золотоголова квітка, з року в рік, буде нагадувати нам про трагічні події, які відбулися у серпні 2014 року на Донбасі. Саме тоді українська армія зазнала найбільших втрат, під час виходу з оточення в Іловайську.
Щороку, згідно Указу Президента України Володимира Зеленського, 29 серпня відзначають  День пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Символікою цього дня є квітка соняшника.
Цього року соняшники на полях Сходу і Півдня України знову «пахнуть» війною… Та наші мужні, незламні захисники  ПЕРЕМОЖУТЬ ворога!!!
Леся Сута, старша наукова співробітниця відділу природи

Рекомендуємо

Запрошуємо на пропам’ятну академію «Стефанія Садовська – 135 років!»

Запрошуємо взяти участь у  (краєзнавець, педагог, літератор, нагороджена орденом «Знак пошани» за збереження музейних цінностей), яка відбудеться 7 ...

Лесь Курбас – гордість української сцени

  Почесне місце серед видатних українських діячів театрального мистецтва належить Олександру Степановичу Курбасу (він же Лесь Курбас), який був одним ...

“Повернення” Миколи Горбаля

За присутності численної аудиторії духовенства та інтелігенції 25 серпня 2015 року відбулась майже двогодинна репрезентація роману Миколи Горбаля ...