Главная / Виставки / Виставка «Серце НАЦІЇ б’ється у СЛОВІ»

Виставка «Серце НАЦІЇ б’ється у СЛОВІ»

Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови.

Свято було встановлене у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Рідна мова – то неоціненне багатство, в якому народ живе, передає з покоління в покоління свою мудрість і славу, культуру і традиції.

У рідному слові народ усвідомлює себе як творчу силу. Слово – могутній засіб передачі історичного, культурного, морального, естетичного, побутового досвіду народу.

Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова є тим чинником, який відрізняє один народ від іншого. Недаремно кажуть, що народ забуваючи свою мову, неминуче гине.

Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Ставлення людини до мови свідчить і про її власний культурний та інтелектуальний рівень.

Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного слова. Віками український народ творив це багатство, збираючи в скарбницю рідної мови найдорогоцінніші перлини думки, почуття.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї влаштована виставка «Серце нації б’ється у слові».

На виставці представлені фондові матеріали: книги, серед них – збірник «Законодавчо-нормативні акти з питання функціонування української мови як державної», брошури, панно вишите із зображенням Т. Г. Шевченка та словами його твору, із нових надходжень – синьо-жовтий та червоно-чорний прапори (передані харків’янкою, громадською діячкою, волонтеркою Оленою Вовк).
Доповнена виставка поетичними висловами про значення, милозвучність української мови.

Хоч сьогодні українська мова, як і наш народ, проходить тернистий шлях історії, вона живе і розвивається, є одним з головних чинників побудови незалежної держави.

Марія Луцька, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ

Рекомендуємо

Вдумливий погляд життя…

Запропонований візуальний проект утверджує різностильову продуктивність маляра-краянина Володимира Стадничука…

Виставка “Під синьо-жовтим прапором свободи”

З нагоди 80-ї річниці проведення ІІІ Надзвичайного Великого Збору ОУН, що проходив 21-25 серпня 1943 року на хуторі Веснівка, біля с. Золота Слобода на ...

Виставка “Його життя – високий взірець страдницького служіння Богу і Україні”

До 60-річчя звільнення із заслання Патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито ...