15 квітня 2024 року минає 80 років з часу завершення 🔥 битви за Тернопіль, в ході якої місто було звільнене від нацистської окупації. Бої тривали з початку березня і до середини квітня 1944 р. Вони були кривавими і жорстокими, принесли багато лиха і руйнувань 💣 нашому місту (майже 80% зруйновано).
☝️За Тернопіль несамовито боролися дві воюючі сторони. Гітлер включив Тернопіль до переліку міст-фортець. За його наказом гарнізон Тернополя мав забезпечити оборону міста і не здаватися. Червона армія на той час звільнила значну частину території України і просувалася до західного кордону. Тому взяття Тернополя для неї мало стратегічне значення.
Битва за Тернопіль весною 1944 р. ввійшла в історію нашого краю як одна з 🖤 найтрагічніших її сторінок. В скарбниці нашої історичної пам’яті назавжди залишиться та кривава весна в Тернополі, де не цвіли сади, а палали пожежі, гуркіт гармат заглушував спів птахів, і все місто лежало в руїнах.
❗️«Буремна весна 1944 року» – таку назву має виставка, створена в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї з нагоди цієї дати. У фондах музею зберігається велика кількість військової фотохроніки про ті події. Представлена виставкова експозиція увібрала частину цієї фондової збірки.
Матеріали виставки спонукують нас подумки й емоційно відчути той трагічний час воєнного лихоліття.
📸 Світлини розповідають про страшні наслідки запеклих вуличних боїв в місті: палаючі і розбиті будівлі, розбиту військову техніку. На фото у вітринах – зруйновані будинки на кращих вулицях міста: вул. Міцкевича (тепер бульвар Шевченка), вул. 3 Мая (нині вул. Сагайдачного), вул. Руській і колишній площі Казимирівській, інші вулиці й площі центральної частини міста; пошкоджені пам’ятки архітектури (руїни замку, Домініканський і Парафіальний костели, церква Різдва Христового, стара синагога, колишнє приміщення краєзнавчого музею та ін.). На фото можна побачити епізоди боїв на вулицях Тернополя, радянські військові підрозділи, які входять в місто, та полонених гітлерівців.
Привернуть увагу відвідувачів 🌃репродукції нещодавно виявлених художніх робіт учасника боїв за Тернопіль, художника Феодосія Бочкова з видами зруйнованих пам’яток архітектури Тернополя (техніка – автолітографія). Дивлячись на ці вражаючі артефакти, вкотре важко повірити, що таке затишне і комфортне довоєнне місто було знищене до невпізнання.
Перед початком боїв за Тернопіль майже все населення було евакуйоване. Тому вдалося уникнути значних жертв серед мирного населення. На фото у вітринах виставки можна побачити людей, які зі своїми скромними пожитками повертаються до рідних домівок. Люди виходять на вулиці вільного від нацистів міста.
🥲На жаль, події того часу перекликаються з днем сьогоднішнім. Ми живемо в грізний час. Триває російсько-українська війна. Кожний день – нові руйнування, втрати на фронтах, сльози і страждання. Кожна війна – це зло і трагедія, невиліковні рани і болючі спомини.
Матеріали виставки ще раз нагадують всім, що забувати події 80-літньої давнини ми не маємо права. Мусимо пам’ятати про минулу війну, шанувати її героїв, всіх тих, хто захищав рідну землю і боровся за її свободу. Україна в тій війні постраждала чи ненайбільше. Втрати нашого народу становлять близько 8 млн чоловік.
Експонати музейної виставки – це історія⌛️. І, незважаючи на наше суворе сьогодення, український народ вірить в перемогу, дивиться в майбутнє з надією на мир і спокій в нашій державі.
Запрошуємо всіх, хто має зацікавлення до історичного минулого, відвідати експозицію і оглянути виставку в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.
Любов Катеринюк, завідувач сектора відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 

Рекомендуємо

Виставка «Незгасний смолоскип нації»

«Незгасний смолоскип нації» – під такою назвою в експозиції новітньої історії розгорнуто виставку до 115-ї річниці провідника Організації Українських ...

Науковці музею пройшли тренінги в рамках програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за підтримки уряду Швеції

Тернопільський обласний краєзнавчий музей ставить перед собою мету створити безбар’єрне предметно-просторове середовища з метою надання якісних музейних ...

Світ дитинства та казки

Дітей завжди приваблюють яскраві, барвисті забавки. У наш час українська народна іграшка все більше знаходить своє місце в музейних експозиціях і приватних ...