Главная / Наші публікації / 8 листопада – Собор архістратига Михаїла

8 листопада – Собор архістратига Михаїла

8 листопада – Собор архістратига Михаїла. Це велике православне свято на честь усіх небесних ангелів та їхнього головнокомандувача архангела Михаїла. У християнстві Михаїл –– архістратиг (грецькою – верховний воєначальник), полководець воєвода вірних Богові ангелів, переможний ворог Сатани, переможець зла. Він вважається покровителем воїнів, що борються за праведне діло. Один з найбільш шанованих біблійних осіб.
Іконографія представляє Михаїла з німбом над головою і крилами за плечима, в одежі римського воїна з вогненним мечем у руці.
У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігається ікона «Архистратиг Михаїл» початку ХХ століття невідомого автора, віднайдена у Скала-Подільській колишнього Борщівського району Тернопільської області.
«Ти перший поміж безплотними ангелами», «Для християн ти спасений заступник», «Ти воєвода й поборник, і ангелів начальний вождь, Архистратиже» – так сьогоднішнє богослужіння оспівує велич відзначення архангела Михаїла перед Божим троном, його ревність і вірність Богові та опіку і заступництво за нас.
Почитання ангелів у східній церкві почалося ще в III столітті, а в IV вже стало загальнопоширеним. Саме на честь святого архангела Михаїла цісар Костянтин Великий (274-337) збудував у передмісті Царгорода величний храм. У цьому храмі, за свідченнями істориків, відбувалися чудодійні оздоровлення.
Свято архангела Михаїла започатковане у IV столітті. Його називають собором тому, що цього дня церква відзначає собор — зібрання усіх безтілесних сил разом зі святим архангелом Михаїлом, а також інший собор — зібрання людей на землі для прославлення небесних сил.
Собор святого архистратига Михаїла святкують в місяці листопаді. В давніх часах календарний рік починався з березня, тому листопад був дев’ятим місяцем у році, тож мав символічне відношення до дев’яти ангельських хорів. Свято звеличує також усі ангельські хори, бо вони разом на чолі зі святим Михаїлом творять чудову небесну гармонію. Віряни в цей день на церковних відправах прославляють святих ангелів, дякуючи їм за поміч і опіку.
У цей святковий день православні не виконують будь-яку роботу в корисливих цілях, а йдуть до церкви, аби помолитися за здоров’я рідних. На Михайла наші пращури займалися благодійністю і допомагали потребуючим. Також день вважали вдалим для вирішення різних сімейних проблем. Через тиждень після Михайла починається Пилипівка – 40-денний Різдвяний піст. Тож на свято архистратига Михаїла накривають щедрий стіл, багатий різноманітними стравами.
Народні прикмети свята:
• Якщо в цей день сніг буде мокрим, то майбутній врожай буде хорошим;
• Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая;
• Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна й красна;
• Якщо Михайло дощем служить — добру й суху весну ворожить;
• Іній — на великі сніги, а туман — на відлигу;
• Якщо відлига — не жди санного шляху до Миколи;
• Якщо на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня;
• День Михайла похмурий і на деревах іній — до хорошого врожаю.
Наталя Бородай, науковий співробітник методичного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Патріотичний виховний захід «Спом’янімо славу Крутів»

Першими героями Української держави, які підставили свої палкі груди під удари ворога, були українські студенти, учні київських гімназій, курсанти ...

Старт нового навчального року у музеї

У День знань, відзначаючи старт нового навчального року, учні сьомого класу школи ✓4 вирішили здійснити особливу подорож. Не лінійку, але інтерактивну ...

28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України

🇺🇦 Символ відродження України, незламності духу нашої нації, свободи, соборності та самостійності… Освячений кров’ю героїв, які боролися і боряться за нашу ...