Главная / Зустрічі / Ніч у музеї "Тисячолітні українські традиції"

Ніч у музеї “Тисячолітні українські традиції”

☝️18 травня з 14.00 до 20.00 год., у Міжнародний день 🏛️ музеїв, Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує долучитися до міжнародної акції ✨«НІЧ У МУЗЕЇ»✨.

❤️‍🔥 Привідкриємо 👀 завісу наших локацій:

✨ В чому готували їжу, з чого їли та пили наші пращури? Дізнатися цікаві факти про 🥟🥘ТРАДИЦІЙНІ ТА ОБРЯДОВІ СТРАВИ УКРАЇНЦІВ, розгадати таємницю рецепту борщу, ознайомитися з історією походження та магічними властивостями вареників зможете на гастрономічній локації. Для найактивніших буде проводитися майстер-клас з ліплення вареників. А на гурманів чекає смачне частування обрядовою стравою – маковою паляницею, яку готували на свято Преображення Господнє (Спаса).

✨ Обрядове «деревце» ТРАДИЦІЙНОГО УКРАЇНСЬКОГО ВЕСІЛЛЯ🌱. Народна традиція, яка демонструє модель Всесвіту, людини, родини через образ Дерева життя (Дерева роду). На локації можна ознайомитись з особливостями прикрашання «гільця» в різних регіонах України. До уваги відвідувачів майстер-клас по декоруванню весільного «деревця» та виготовленню весільних прикрас (букетиків).

✨ Хліб має неоціненне значення в житті кожної людини. Про хліб складені пісні, приказки, прислів’я. Як вирощували хліб на Тернопільщині у давнину, коли не було сучасної техніки? А це був довготривалий та трудомісткий процес за участі усіх членів сім’ї. Як з готової муки випікали смачний та запашний хліб у домашніх печах? Про це розповімо на тематичній локації та проведемо майстер-клас 🍞 «ВІД ЗЕРНИНИ ДО ХЛІБИНИ».

✨ Дохристиянські ВІРУВАННЯ І ОБРЯДИ ДАВНІХ СЛОВ’ЯН весняно-літнього циклу передадуть глибинність української народної обрядовості, яка збереглася до нашого часу. Цікаві розповіді торкнуться сакральних культів східних слов’ян, а Збруцький ідол відкриє закодовані у ньому світоглядні уявлення наших предків. Окрім того, бажаючі зможуть взяти участь у міні-квесті «Відшукай чарівну квітку папороті та захований скарб», разом із богинею весни і кохання Лелею водитимуть «Кривий танець» – древню веснянку-гаївку, що символізує безкінечність та закликає із ірію добрих духів бога Лада.    

✨ «Зупа», «слуп», «хопта», «лахи» наповнять локацію «ЗАБУТІ СЛОВА або мова МОГО ДИТИНСТВА». Такий «галицький балак» був поширеним в щоденній мові тернополян. Ми ще його розуміємо, та балакати вже немає з ким. Пропонуємо зануритись в атмосферу кінця минулого століття: комусь пригадати забуті, такі рідні серцю слова, а комусь дізнатися, як називались колись звичайні для нас речі. 

А ще пройти тест-гру на знання галицьких слів. 

✨ Локація «ТРАДИЦІЙНЕ УКРАЇНСЬКЕ НАРОДНЕ ЖИТЛО 🏡Тернопільщини» розповість про типовість осель мешканців нашого краю, зокрема Західного Поділля, Опілля, південної Волині; про матеріали та методи будівництва українського житла, особливості наповнення його інтер’єрів, структуру селянського подвір’я, планування та господарську забудову. 

✨ На основі музейних артефактів дізнаєтеся про наших краян – ◾ПОЛІТВ’ЯЗНІВ СТАЛІНСЬКОГО РЕЖИМУ, які в неймовірно складних умовах табірного життя знаходили в собі сили зберігати свої національно-культурні і духовні традиції: вишивали, малювали, відзначали релігійні свята, таємно проводили духовні молебні. Покажемо унікальні експонати, які є неоціненним етнокультурним надбанням. 

✨ «Познайомитися» з визначними талановитими українцями, які досягли значних успіхів та міжнародного визнання і лише після проголошення Незалежності змогли відвідати Україну, побувати в рідних місцях, допоможуть музейні експонати на локації «Збереження духовних і культурних традицій УКРАЇНЦІВ В ДІАСПОРІ». Ми розповімо, що спонукало їх до еміграції, яка роль церкви у згуртуванні українців, їх культурно-освітньому і патріотичному вихованні, як українська діаспора допомагає нам здобути перемогу.

 

 🔥Створити власноруч сувенірну пам’ятку про НІЧ У МУЗЕЇ-2023 в ТОКМ зможете на майстер-класах з виготовлення:

🔹витинанки (безкоштовно);

🔹браслетів (вартість 30 грн);

🔹воскових свічок (вартість 135 грн).

Попередній запис обов’язковий❗

☎️ Деталі за телефоном 068 733 1409

 

Програма заходу:

Програма НІЧ 2023

Рекомендуємо

Францішек Клееберг – генерал Війська Польського з Тернополя

Францішек Клееберг – генерал Війська Польського з Тернополя Народився майбутній генерал в родині колишнього учасника польського повстання 1863–1864 ...

Тематичні екслібриси Ярослава Омеляна

Із 27 серпня 2015 року експонуються ілюстрації екслібрисів заслуженого художника України Ярослава Омеляна – «Родина Лепких». Відомий графік представив 21 ...

Тарифи

Шановні відвідувачі, повідомляємо вам про оновлення у наших музейних тарифах. З 12 червня цього року вартість вхідних квитків збільшується. Це рішення ...