Главная / Надходження / Історичні поштові марки на тему розв’язаної Росією війни проти України – вже у фондовій збірці музею

Історичні поштові марки на тему розв’язаної Росією війни проти України – вже у фондовій збірці музею

Історичні поштові марки на тему розв’язаної Росією війни проти України – вже у фондовій збірці Тернопільського обласного краєзнавчого музею.  

Філателістичні витвори «Укрпошти» (два випуски марок) вважаються дуже цінними в переліку останніх музейних надходжень. Це перші марки, випущені в умовах воєнного стану нашої держави, які передають реалії сучасної України на знак вшанування героїзму українських прикордонників. Видання спровокувало філателістичний бум, адже черги за марками були стабільно довгі і купити їх було надзвичайно складно.

 

Перша воєнна марка «Русскій воєнний корабль, іді..!» або «Russian warship go f..ck yourself» 2022 р., Київ, Україна, яка випущена у двох номіналах: 

– марка «Русскій воєнний корабль, іді..! Слава Україні!» W – ( 1,5 S) для відправлень за кордон;

– марка «Русскій воєнний корабль, іді..! Героям слава!» F – (23грн.) для відправлень Україною ( ця латинська буква позначає першу літеру слова англійською мовою, куди має «йти корабль»). 

Автор марки – український художник Борис Грох, ескіз якого здобув перемогу на всеукраїнському конкурсі серед користувачів соцмереж. Митець до 2014 року жив у Євпаторії, а згодом переїхав у Львів з тимчасово окупованого Криму.

Символічно, що саме 12 квітня, в день запуску космічного корабля, було вирішено «запустити» і марку з відповідним «кораблем» та спеціальним штемпелем, перейнявши естафету з острова Зміїний. Випустили марку разом з автором «руху корабля» – морським піхотинцем Романом Грибовим. Знамениту фразу, яка стала мемом та гаслом народного супротиву, український прикордонник виголосив у відповідь на погрози з російського ракетного крейсера «Москва» здатися. А вже 13 квітня, тобто наступного дня після введення марок в обіг, стало відомо про успішну операцію Збройних Сил України, в результаті якої російський крейсер був уражений українськими протикорабельними ракетами «Нептун» і 14 квітня 2022 року потонув. Ця подія додала маркам популярності та колекційної цінності і зумовила випуск другої поштової марки у виконанні Бориса Гроха.

Наклад першого випуску – 1 млн. зубкованих марок (500 тис. кожного номіналу) та 20 тис. тематичних конвертів.

 

Враховуючи побажання мільйонів людей, у травні було анонсовано випуск нової марки цієї серії – «Русскій воєнний корабль…ВСЬО!» або «Russian warship…DONE!» Але вже без корабля! Тираж – 5 мільйонів примірників у двох номіналах:

– «Русскій воєнний корабль…ВСЬО! Смерть ворогам!» F – для внутрішніх відправлень,

 – «Русскій воєнний корабль…ВСЬО! Слава нації!» W – для міжнародних відправлень,

– а також тематичні конверти та картки.

Другий випуск марки виглядає як попередній, однак до зображення додали дату, коли потонув російський флагман «Москва» та підпис.

У рамках цього блоку представлено і першу марку серії «Корабль, іді…» із благодійною маркою – купоном (не для відправки), а як символ історії на пам’ять, частина доходу якого піде на ЗСУ.

«Укрпошта» з гумором відреагувала на затоплення флагмана Чорноморського флоту РФ. 23 травня – День морської піхоти України. Так співпало, що саме в цей день – 40 (сорок) днів з моменту «трагічної загибелі» російського флагмана «Москва». І саме у це «подвійне свято», що дуже символічно, випустили другу марку цієї серії: «Русскій воєнний корабль…ВСЬО!».

Різниця лише у тому, що космічний корабель повернувся на Землю, а цей…вже наступного дня пішов на дно.

 

Додаткового накладу цих історичних марок не буде. Ця серія ілюструє сміливість українських захисників острова Зміїний та яскраву сторінку спротиву українських військових окупанту. «Укрпошті» вдалося заробити на цих випусках понад 1 мільйон доларів. Також анонсують продовження улюбленої серії марок в майбутньому.

Музейна колекція поповнилася новими символічними надбаннями нашої сучасної боротьби та військових перемог Збройних Сил України, а також усіх, хто працює, захищає і підтримує в тилу українських воїнів. Видання дозволить музейникам використати їх в експозиції, що сприятиме формуванню особистості дітей у напрямку національно-патріотичного виховання.

Лариса Лучків, співробітник відділу фондів.

Рекомендуємо

Виставка  «Духовні провідники українського народу»

Виставка  «Духовні провідники українського народу»  присвячена владикам Української греко-католицької церкви: Андрею Шептицькому, Любомиру ...

День Героїв Небесної сотні

ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ 20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових ...

Запрошуємо на вечір пам’яті Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви Любомира Гузара

 Запрошуємо 26 лютого о 13 год. на вечір пам’яті Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви, Блаженнішого Любомира Гузара. ...