Главная / Історія музею / Реекспозиція відділу новітньої історії на поч. 90-х рр. ХХ ст.

Реекспозиція відділу новітньої історії на поч. 90-х рр. ХХ ст.

…В кінці 80-х, на рубежі 90-х років ХХ ст. Україна отримала історичний шанс стати незалежною державою. Відбувалася переоцінка і переосмислення поглядів на історичне минуле. Відкрилося багато невідомих сторінок і фактів. Нові складні завдання постали і перед працівниками відділу нової і новітньої історії.

Потрібно було здійснити повну реекспозицію відділу. Зміна концептуальних засад, розробка тематики, складання тематико-експозиційних планів – саме по цих напрямках ми почали активно працювати уже з початку 90-х років ХХ ст.

Спочатку були труднощі, бо не вистачало експонатів. Але ситуація була тимчасовою, тому що на наші численні звернення з розумінням відгукнулися краяни, які передавали до музею унікальні фото, документи, меморіальні свідчення з часів національно – визвольних змагань.

 Справжні реліквії надходили від колишніх в’язнів сталінських таборів. Чимало різноманітних і надзвичайно важливих для нас експонатів музей отримував також з діаспори. 

Науковці скрупульозно опрацьовували новітні науково-документальні джерела, мемуарну літературу, періодичні видання.

Спочатку ми розробили і художньо оформили надзвичайно актуальну на той час експозиційну тему «ТЕРНОПІЛЬЩИНА В ПЕРІОД НАЦІОНАЛЬНОГО І ДУХОВНОГО ВІДРОДЖЕННЯ” (кін. 80-х – поч. 90-х рр). Експонати розповідали про новітні процеси і явища, які поступово, крок за кроком утверджувалися в національному житті, а саме: 

– вихід з підпілля УГКЦ і її відродження, 

– утворення НРУ, 

– діяльність товариств «МЕМОРІАЛ» та «ВЕРТЕП», 

– відзначення християнсько-церковних свят. 

Тема вийшла насиченою як музейними предметами, так і художніми деталями. Автор художнього проекту – Ю. Бондар.

В 1990 році ми вперше доторкнулися і до тематики НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ. Відділ підготував виставку, матеріали якої потім лягли в основу постійно діючого експозиційного розділу, до 72-ої річниці утворення ЗУНР. На експонатах виставки простежувалася боротьба за державність, поч. з 1914 року і до її становлення в листопаді 1918 року. 

Численні матеріали розповідали про бойовий шлях Українського Січового Стрілецтва та Української Галицької Армії. Серед експонатів переважали фото, документи, книги, періодика.

Робота над реекспозицією відділу здійснювалася вже з урахуванням нової періодизації історії ХХ століття. Нові теми ми висвітлювали з новими концептуальними підходами і з новим історичним баченням.

Музейники ризикнули знову бути першими в Україні, тому що до нас за таку експозицію не брався ще жодний музей. 

Перша частина модернізованої експозиції, як і в попередньому варіанті, будувалася за історико-хронологічним принципом і охоплювала різноманітні РОЗДІЛИ, зокрема: 

«Тернопільщина в період 1-ої світової війни», «Утворення та військові дії УСС», «Утворення УНР. Діяльність Центральної Ради», «Становлення ЗУНР», «Тернопільщина 1919–1939 рр.», «Наш край в 1939–1941 рр. Початок Сталінських репресій», «Тернопільщина в період 2-ої світової війни 1941–1945 рр. Боротьба УПА на Тернопільщині», «Наші земляки – жертви сталінського режиму» та ін. 

Друга частина експозиції відводилася для показу фондових колекцій, меморіальних комплексів та інтер’єрів.

Основна реекспозиція тривала до середини 90-х років ХХ ст. З часу проголошення Незалежності України в 1991 році наш робочий процес пішов більш активно, ми відчували себе впевненіше, тому що відкривалися нові можливості і перспективи.

З набуттям Україною незалежності процес модернізації експозиції відділу відбувався активно. Він продовжується і понині. З’явилося багато нових експозиційних розділів, тем, інтер’єрних і меморіальних комплексів, колекційних показів. Втілено чимало цікавих дизайнерських проектів.

Експозиція вирішує основне завдання музею – так вважають дослідники і спеціалісти музейної справи. Тому ми, науковці-музейники, своєю НАПОЛЕГЛИВОЮ ПРАЦЕЮ ПРАГНЕМО до того, щоб кожен відвідувач нашого закладу був небайдужим до історії і культури рідної землі, знав своє минуле, пам’ятав і шанував тих, хто боровся за волю і світле майбутнє українського народу.

    Любов Катеринюк, завідувачка сектора відділу новітньої історії та учасниця створення експозиції музею

 

 

Рекомендуємо

Василь Корчемний – засновник унікального дендропарку у Хоросткові

14 листопада відзначаємо народження видатного творця “зеленого музею” під відкритим небом – Василя Корчемного, засновника унікального ...

Виставка “Поетка лицарської честі”

1 лютого 1902 року народилася Оксана-Зінаїда Лятуринська – поетка, скульпторка, писанкарка. Оксана Лятуринська родом із хутора Ліс, нині с.Хоми на ...

Науково-краєзнавчі читання «Правдивим словом люд будила…»

    Тернопільський обласний краєзнавчий музей   Тернопільська обласна організація   Національної спілки краєзнавців України  Інформаційний лист        ...