Главная / Історія музею / Будівництво сучасного приміщення краєзнавчого музею (40 років з часу відкриття нової експозиції)

Будівництво сучасного приміщення краєзнавчого музею (40 років з часу відкриття нової експозиції)

30 грудня 2022 року минає 40 РОКІВ з часу відкриття нової експозиції музею, вражаючої артефактами та художніми вирішеннями, що доносить кожному відвідувачу історію нашого унікального краю.


Спогади архітектора
Від червня 1941 року музей займав триповерхову споруду у центральній частині міста по вулиці Брюкнера №17 (згодом – Музейна, тепер – вулиця Валова). Нині на цьому місці знаходиться будівля Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області. Під час боїв за Тернопіль, у квітні 1944 року, приміщення було пошкоджене. А вже у вересні розпочались ремонтні роботи і 15 вересня 1945 року для відвідувачів була відкрита експозиція відділу природи. Повністю відбудова експозиції була завершена у 1950 році.
Через аварійний стан приміщення у 1968 році експозиція музею для відвідувачів була закрита. У 1976 році музей очолив Венедикт Лавренюк Завдяки його наполегливості й ініціативності відбулося будівництво сучасного приміщення краєзнавчого музею за проєктом архітектора Головчака Олега Івавновича та інженера-конструктора проєкту Зімельса Юзефа Леоновича.

 

Головчак О.І :
– Замовником проєкту споруди музею Тернопільському філіалу проєктного інституту «Діпроцивільпромбуд» був облвиконком Тернопільської обласної ради. На зборах членів Тернопільської організації союзу архітекторів Української РСР 24 січня 1978 року розглянуто сім проєктів фасаду краєзнавчого музею у Тернополі. До робочих креслень рекомендували мій проєкт. Переді мною, як архітектором, стояло завдання спроєктувати будівлю музею відносно існуючого фундаменту.
– 24 листопада 1978 року було розглянуто ескізний проєкт монументально-декоративного оформлення головного фасаду краєзнавчого музею в місті Тернополі. Автори проєкту: архітектор Головчак О.І., художник-монументаліст Київського комбінату монументально-декоративного мистецтва об’єднання «Художник» Головчак П.І. (брат Головачка О.І.). Нами було запроєктовано монументально-декоративне оформлення головного фасаду. Проєктом запропонована композиція з семи фігур та орнаментального панно на площині центрального входу в музей. На засіданні архітектурно-художньої ради при відділі в справах будівництва та архітектури Тернопільського облвиконкому прийняте рішення розробити варіант проєкту без барельєфних фігур на еркерах головного фасаду з вирішенням декоративної орнаментальної композиції на площині головного фасаду. Проєкт композиції був поданий на розгляд архітектурно-художньої ради Держбуду УРСР, але не був підтриманий. На
жаль, цей цікавий задум так і не був реалізований.

 
– У 1979 році почалося будівництво нового приміщення музею. Його споруджували робітники Тернопільського управління «Житлобуд-2», виконроб – Костик Богдан Іванович.
– Фундамент будівлі музею стрічковий, виконаний із блоків. Зовнішні несучі стіни та еркери збудовані із цегли, внутрішній каркас (замінює несучу стіну всередині споруди) – вертикальні колони, зв’язані між собою ригелями. Міжповерхове перекриття – залізобетоні балки і плити. Для оздоблення фасадів була використана крихта з відходів Тернопільського фарфорового заводу.

– Одночасно із завершенням будівельних робіт проводилась побудова нової експозиції, оформлення якої здійснювали колективи художників Києва, Львова, Тернополя. У виготовленні обладнання брали участь колективи багатьох підприємств міста і області. Експозиція музею розмістилась на площі майже 1800 метрів квадратних.
– Проєктування споруди музеїв повинне враховувати такі основні моменти: профіль музею, збереження експонатів та обслуговування відвідувачів. Тому при проєктуванні Тернопільського обласного краєзнавчого музею для задоволення запитів відвідувачів, збереження експонатів заплановано три експозиційні відділи, виставкова зала, кінолекторій, службові приміщення та фондосховища.
– Нове приміщення музею урочисто відкрите 30 грудня 1982 року

    

Головчак Олег Іванович народився в селі Новичка Долинського району на Івано-Франківщині. Закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю «архітектура» у 1974 році. З 1974 року працював архітектором у Тернопільському філіалі проектного інституту «Діпроцивільпромбуд». Член Національної спілки архітекторів України. Олег Іванович зумів надати будівлі музею, яка відрізняється монументальністю форм і потужною пластикою фасадів, унікальний та цікавий вигляд. За проєкт Тернопільського обласного краєзнавчого музею автор отримав диплом ІІІ ступеня республіканського огляду творчості молодих архітекторів Союзу архітекторів СРСР, який проходив у 1985 році в Києві.

Сергій Куницький, завідувач сектора виставкової роботи відділу науково-просвітницької роботи

Рекомендуємо

Науково-краєзнавчі “Курбасівські читання”

27 лютого 2024 року о 12 год у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудуться “КУРБАСІВСЬКІ ЧИТАННЯ”, присвячені відомому ...

Світлих помислів Тарасові поклін!..

Сьомого березня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї проведено Шевченківські науково-краєзнавчі читання та відбулася презентація ...

Нижня щелепа з бивнем динотерія

  Динотерій (Deinotherium)  – вимерла тварина, що нагадувала частково слона, частково моржа, частково тапіра. Вважають, що динотерії були одними ...