Главная / Новини / Музей долучився до Всеукраїнського проєкту збору книжок «Вільні читають українською!»

Музей долучився до Всеукраїнського проєкту збору книжок «Вільні читають українською!»

📚23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права, який увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО в 1995-му році.
Це свято тих, хто поважає 📖 книгу; тих, хто читає, пише, думає і створює свято – авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання».
Завдяки ним в наш час високих технологій та всемогутнього Інтернету, коли книга почала втрачати повагу до себе і свою цінність, – саме вони повертають авторитет книзі.
Саме вони, відомими лише їм способами, доводять, що книга – це не тільки інформація і знання, а й ідеї духовних і моральних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини.
Важко не погодитись, що Книга – є носієм інформації, основою освіти і творчості. Книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями і традиціями різних народів.
Але ж в цей день хотілося б не просто казати гучні слова на адресу книги, а й згадати про геноцид української культури окупантами та зухвале знищення української художньої та історичної літератури на окупованих територіях. За словами Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, за час повномасштабного вторгнення було 🥲 знищено понад 180 мільйонів українських книжок.
За ініціативи Уповноваженого із захисту державної мови за підтримки Міністерства освіти і науки України, Всеукраїнського проєкту «Єдині», студентських мовних омбудсменів та Асоціації мовнихкурсів.та з нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка, відбувся Всеукраїнський проєкт 📚 збору книжок «Вільні читають українською!».
Метою цього проекту є поповнення бібліотечних фондів, створення мобільних бібліотечних куточків, формування книжкових поличок в укриттях та гуманітарних штабах у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській та Сумській областях, які постраждали внаслідок російської військової агресії.
Проєкт спрямований на покращення психоемоційного стану 🫶 людей, які знаходяться під щоденними ворожими обстрілами, а також на підтримку читання українськомовної літератури з метою підвищення соціальної активності та свідомості громадян, популяризації української мови, використання її у повсякденному житті.
Ми також долучилися до акції і передали 📚 книги до координатора акції – Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. 🩷 Добрі справи робимо разом!
Марія Гайда бібліотекар ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Щелепа динотерія

  Динотерій (Deinotherium)  – вимерла тварина, що нагадувала частково слона, частково моржа, частково тапіра. Вважають, що динотерії були одними ...

Відкриття виставки “Полк АЗОВ – ЯНГОЛИ Маріуполя”

10 років в нашій державі триває війна росії проти України. І Вже 712 днів минуло з того дня, коли вся Україна прокинулася від вибухів та звуків реактивних ...

Виставка «Колядують зорі на Різдво»

Особливе місце у церковно-календарному році належить Різдву Христовому. Це особливо радісний день, який віщує про народження Сина Божого. Різдво Христове – ...