Главная / Виставки / Виставка «Підпільний уряд Повстанської держави»

Виставка «Підпільний уряд Повстанської держави»

80 років тому, 11-15 липня 1944 року в селі Сприня на Львівщині відбувся Перший Великий збір Української Головної Визвольної Ради. Ця формація стала важливою керівною ланкою в структурі українського визвольного руху 1940-1950-х років. Вона була фактично підпільним українським урядом і парламентом в одній організації.
Президентом УГВР був обраний позапартійний уродженець Полтавщини Кирило Осьмак. Головою підпільного уряду – Генерального Секретаріату став Головний командир УПА і Голова Бюро Проводу ОУН Роман Шухевич («Тарас Чупринка»), він також був обраний Генеральним секретарем військових справ. Пізніше, після його загибелі у 1950 році цей пост зайняв Василь Кук «Леміш». Заступником Голови Генерального Секретаріату став наш відомий земляк Осип Дяків «Горновий» уродженець с. Олесин на Козівщині. Фактично Українській Головній Визвольній Раді підпорядковувалися армія УПА і підпілля ОУН.
З нагоди цієї знаменної дати у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку під назвою «Підпільний уряд Повстанської держави».
Серед багатьох цікавих оригінальних експонатів увагу привертає унікальне видання – «УГВР в світлі постанов Великого Збору та інших документів з діяльности 1944-1951 рр». Видана книга в серії «Бібліотека українського підпільника»закордонними частинами ОУН у 1956 році, вірогідно в Німеччині. В часі виходу в світ цьоговидання, на українських теренах окупованих Совєтським Союзом тривала боротьба за державність, продовжувало діяти Збройне підпілля ОУН. Книга є збірником документів і матеріалів повязаних з діяльністю УГВР від її створення в 1944 році, до початку 1950-х років.
Унікальною особливістю цієї книги є особистий підпис останнього Головного командира УПА і Голови Генерального Секретаріату УГВР Василя Кука «Лемеша» на титульній сторінці видання. Зроблений підпис вірогідно у 1990-х роках.
Книга тривалий час зберігалася у Києві вособистій бібліотеці Василя Галаси «Орлана», уродженця с. Білокриниця на Підгаєччині, провідника ОУН Північно-Західних Українських Земель у 1948-1953 роках, а також виконувача обовязків Командира УПА-Північ в цей період. Передала книгу в музей його дружина Людмила Володимирівна Галаса в 2005 році.
Володимир Пукач, завідувач відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Запрошуємо на вечір пам’яті Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви Любомира Гузара

 Запрошуємо 26 лютого о 13 год. на вечір пам’яті Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви, Блаженнішого Любомира Гузара. ...

Виставка “З золотим левиком на рукаві”

До 80-ї річниці створення дивізії «Галичина» (1-ї Української дивізії Української Національної Армії) в експозиційному залі відділу новітньої історії ...

Відзнака “Соборна Україна” з фондів музею

Серед оригінальних відзнак періоду визвольних змагань 1917-1921 років, що зберігаються у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею особливої ...