Главная / Виставки / У музеї відкрилася виставка до 170-річчя від народження Івана Горбачевського

У музеї відкрилася виставка до 170-річчя від народження Івана Горбачевського

Горбачевський Іван Якович народився 15 травня 1854 року в селі Зарубинці на Збаражчині в сім’ї греко-католицького священника. Батько – Яків Горбачевський гербу Корчак, мати – Гонората Воїнська.

В 1865 році вступив до Тернопільської класичної гімназії. Під час навчання у ній став одним з перших членів гуртка «Громада», заснованого у січні 1863 року учнем 6 класу Іваном Пулюєм. Закінчивши її у 1872 році, вивчав медицину у Віденському університеті.

Ще студентом займався громадською і науковою діяльністю: був головою студентського товариства «Січ», розпочав дослідження з медичної хімії. За цю діяльність студент І. Горбачевський потрапляє під нагляд поліції.

У1887 році закінчив Віденський університет, здобувши ступінь доктора наук. Працював у Відні в Хімічному, згодом – у Фізичному інститутах. 1882 році вперше у світі синтезував сечову кислоту, встановив джерела і шляхи її утворення в організмі. Перша наукова праця «Синтез сечової кислоти» (1882) принесла І. Горбачевському наукове визнання. Вперше у світі 28-літній українець синтезував сечову кислоту з гліцину, до того часу ще нікому не вдалося це зробити, хоча над цим питанням працювали всесвітньо відомі науковці, зокрема Е. Фішер, В. Траубе, О. Розен та інші.

Одним з перших вказав, що амінокислоти є складовими білків; встановив шляхи утворення сечової кислоти в організмі. У 1888 році відкрив фермент ксантиноксидазу. Заслугою вченого стало також те, що він запропонував нову методику визначення місткості азоту в сечі та інших речовин. Один із фундаторів української хімічної термінології на народній основі – праця «Увага о термінольоґії хемічній» (1905), а також співавтор Наукової енциклопедії Отто (найбільша енциклопедія чеською мовою). Кандидат на Нобелівську премію з фізіології та медицини (1911). Автор 66-ти наукових публікацій з хімії, біохімії, епідеміології, судової медицини, токсикології та інших галузей, понад 100 наукових опрацювань у галузі санітарії, багато з яких впроваджено у цей час в Австро-Угорщині.
Вчений заклав основи української наукової термінології, підготувавши два томи підручника органічної та неорганічної хімії українською мовою. В 1924 році був опублікований перший том «Органічна хімія» у Празі. Чеською мовою написав 4-х томний підручник лікарської хімії (1904–08).

У 1883–1917 роках, упродовж 35-ти років, був професором кафедри лікарської хімії Карлового університету в Празі. 1902–1903 роки (за іншими даними 1903–1904) – ректор Карлового університету; декан медичного факультету в 1889–1890, 1894– 895, 1904–1905, 1911–1912 роках.
У 1898 році відзначений найвищою нагородою Австро-Угорщини – орденом Залізної Корони.
У 1906 році І. Горбачевський увійшов до Найвищої санітарної ради у Чеському королівстві, згодом очолив її. З 1908 року – радник цісарського двору та член Королівського чеського наукового товариства (Чеської академії наук).
З 1899 року – дійсний член НТШ, згодом – почесний член його математично-придописно-лікарської секції, у 1911– 1918 роках – її директор (голова). Займався організацією лікарської комісії НТШ.
У 1900 році очолював делегацію на Всесвітньому лікарському конгресі у Парижі, де його обрали віце-президентом та президентом хімічної секції. З 1910 року – почесний президент Українського лікарського товариства.

Іван Горбачевський у 1917 році увійшов до австрійського уряду. Створив перше у світовій практиці Міністерство, яке спеціалізувалося винятково на охороні здоров’я і став його першим міністром (1917–1918). Адміністративними засадами цього відомства, розробленими І. Горбачевським, скористалися згодом інші європейські держави, зокрема і УНР.
На засіданні ради міністрів 31 жовтня 1918 року, протестуючи проти схвалення пропозиції поляків захопити етнічні українські землі – йдеться про так звану «лінію Бугу» із Львовом та нафтовими районами Галичини, – І. Горбачевський подає у відставку. Бере участь у відомій віденській нараді Української парламентської репрезентації, яка ухвалила проголосити «Західно-Українську Народну Республіку».

В 1925 році ученого обрано академіком Всеукраїнської Академії наук (м. Київ). Іван Горбачевський – організатор Першого (1926) і Другого (1932) українських наукових з’їздів у Празі. Член Австрійського Кайзерівського наукового товариства, Чехо-Словацької академії наук та інших наукових організацій, почесний член Спілки українських лікарів у Чехо-Словаччині, Товариства українських інженерів у Празі (1932). Радянська влада запрошувала його в Харків (столицю УСРР) на престижні викладацькі та керівні посади. Академік відмовився.

Викладаючи в 1920-х роках в Українському високому педагогічному інституті у Празі, вчений-патріот відмовляється від платні на користь українського студентського допомогового фонду. Разом з Іваном Пулюєм організував товариство «Українська громада» у Празі.

Важливою є діяльність І. Горбачевського у 1924–35 роках як фундатора і керівника «Музею визвольної боротьби України» – зібрано кошти для закупівлі будинку під музей для розміщення понад 700 тисяч експонатів і документів. Все майно музею у 1945 році було вивезене радянськими спецслужбами.

В 1939 році Іван Горбачевський формує і очолює в Празі Комітет оборони Карпатської України при Центральному союзі українських організацій Чехо-Словацької республіки. Цей комітет зібрав 150 тис. крон для «Карпатської Січі» – армії молодої української держави.

Помер І. Горбачевський 24 травня 1942 року в Празі, похований з родиною поблизу костела св. Матея на празькому цвинтарі «Шарка».

Вікторія Бачинська, завідувачка сектора відділу стародавньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Виставка «Її доля зухвало розправила дужі крила»

«Її доля зухвало розправила дужі крила» – під такою назвою в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку нових надходжень із творчого ...

ПЛАНЕТА ЯЧМІНСЬКОГО

Зацікавлює відвідувачів тематична виставка фондових матеріалів «Акторська планета Володимира Ячмінського», якою пошановується 80-річчя народного артиста України.

Виставковий проєкт 🇺🇦 «Полк «Азов – Янголи Маріуполя» збирає щоденно різновікові аудиторії відвідувачів

ЛЮДИ ЗІ СТАЛІ – це про ЗАХИСНИКІВ МАРІУПОЛЯ, котрим було “страшно не вмерти – зламатися страшно!». Слова, що стали піснею («Наш ...