Главная / Новини / Всесвітній день вишиванки

Всесвітній день вишиванки

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ і МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ напрочуд споріднені і цьогоріч об’єднані календарним датуванням – 18 травня.

Вишиванка – одяг родинної пам’яті, душа українського народу, вишита броня і захист. 

Маленький полотняний світ, що надзвичайно гучно доносить у символах і кольорах нескореність та волелюбність українців:

ЗАВЖДИ БУТИ СОБОЮ! 

Впізнаваний у всьому світі символ України – вічний як життя нації. Зріднений буднями і святами, часами тривожними і щасливими, він випромінює потужну енергетику прадавнього роду.

Українська вишита сорочка відроджувалася з-під землі (рідна земля, як довірливе сховище, ховала своєю чорнотою усі сімейні реліквії від ворожого ока), а врятовані клаптики вишитих візерунків були щоразу оновленою святістю в образі українців. Закодовані у ній традиції, культура та історія – це НАШІ ЦІННОСТІ, які ворог НІКОЛИ не зміг знищити і НІКОЛИ їх не відбере.

Межі етнокультурні та кордони державні мужньо боронять наші захисники. Тож нехай хрещатий хрест на вишиванці українського воїна завжди береже життя! 

Безмежно ДЯКУЄМО їм за можливість на рідній землі одягнути свою вишиванку!

Унікальні й неповторні вишиті народні сорочки з нашого краю, а серед них і борщівські, що внесені до списку нематеріальної культурної спадщини України, зберігаються для нащадків у Тернопільський обласний краєзнавчий музей .

Нехай українська вишиванка завжди буде у прикрасах людських взаємин: любові один до одного, вірності, доброті, благодійності, щоб архаїчні коди вишивки променіли із самого серця.

 З Всесвітнім днем вишиванки!

Оленка Крупніцька, старший науковий співробітник ТОКМ

Рекомендуємо

Реекспозиція відділу новітньої історії на поч. 90-х рр. ХХ ст.

…В кінці 80-х, на рубежі 90-х років ХХ ст. Україна отримала історичний шанс стати незалежною державою. Відбувалася переоцінка і переосмислення ...

Волевиявлення сподівань…

Першого грудня 2016 року відкрито фотодокументальну виставку  «Люди Свободи: гаранти незалежності», присвячену 25-річчю Всеукраїнського референдуму за ...

Патріотичний виховний захід «Спом’янімо славу Крутів»

Першими героями Української держави, які підставили свої палкі груди під удари ворога, були українські студенти, учні київських гімназій, курсанти ...