Главная / Виставки / Виставка «Незгасний смолоскип нації»

Виставка «Незгасний смолоскип нації»

«Незгасний смолоскип нації» – під такою назвою в експозиції новітньої історії розгорнуто виставку до 115-ї річниці провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери.
Ще за життя він став легендою, а після sмерті – символом національно-визвольної боротьби українців.
Народився С. Бандера 1 січня 1909 року у священичій родині в селі Угринів Старий, що зараз знаходиться на Івано- Франківщині. І хоч з дитинства мав слабке здоров’я, йому вдалося ще в юному віці стати одним із провідників націоналістичного руху.
У 24 роки він очолив Крайовий провід ОУН і за його керівництва Організація стала найдієвішою. Польський часопис у 1933 році у замітці «Бунт молодих» писав: «Таємнича ОУН є нині сильнішою від усіх українських легальних партій докупи. Вона панує над молоддю, вона творить загальну опінію, вона працює зі страшним темпом, щоб втягнути маси в круговорот революції».
За ряд заходів, організованих Бандерою, польська влада у 1935 році засудила його до смерtної кари, яку пізніше було замінено на довічне ув’язнення.
З початком Другої світової війни він втікає з тюrми і створює Революційний Провід ОУН, який 30 червня 1941 року проголошує Акт відновлення Української державності. За це Степана Бандеру та товаришів нацисtи заарештовують і впродовж війни тримають його у концtаборі Заксенхаузен.
Після 1945 року, в Німеччині, Бандера продовжує організовувати націоналістичний рух. Неодноразово радянська влада намагалася знищиtи його, і це таки відбулося 15 жовтня 1959 року у Мюнхені.
Він був не єдиною жерtвою в своїй сім’ї, кому довелося заплатити високу ціну за право називатися українцем на рідній землі.
Батько Степана – отець Андрій свого часу був капеланом в Українській Галицькій Армії, обирався послом до парламенту ЗУНР, а 10 липня 1941 року був розсtріляний більшовиками у Києві.
Його брати, Олекса та Василь, були закаtовані у концtаборі Освенцим, а Богдан був вбиtий гестапівцями в Херсоні.
Сестри С. Бандери – Марта, Володимира та Оксана відбули тривалі заслання в ГУЛАГу. Шістьох дітей Володимири забрали на «виховання» до дитячих будинків.
Слово «бандера» перекладається з декількох мов як «прапор» . Степан Бандера та його родина по праву вважаються символами боротьби за незалежність України, а його ім’я є прапором національно-визвольного руху.
Любов Левенець, старша наукова співробітниця відділу новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Василь Корчемний – засновник унікального дендропарку у Хоросткові

14 листопада відзначаємо народження видатного творця “зеленого музею” під відкритим небом – Василя Корчемного, засновника унікального ...

Історія духовного гімну України «БОЖЕ, ВЕЛИКИЙ, ЄДИНИЙ»

24 червня 2018 року у День незалежності України о 18.00 за Києвом українці всього світу синхронно, долаючи часові пояси, виконали духовний гімн України ...

Дискусійний клуб “ВІДОМА невідома УКРАЇНА” (7.07.2023)

  Друзі❗ В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу.   Коли❓ 7 липня 2023 р. о ...