Главная / Виставки / Виставка «Зачарований одвічною красою лісу»

Виставка «Зачарований одвічною красою лісу»

ЛІС – ОДВІЧНА КРАСА, ОДНЕ З ЧУДЕС ПРИРОДИ! 

…Треба вміти лише вслухатися в загадкову мелодію лісу і він багато чого розповість.    

Ці слова належать нашому земляку Степану Генсіруку, який з великою любов’ю і шаною відносився до зелених скарбів Землі. Усе своє життя турбувався про майбутнє лісів, дбав про розвиток лісівництва. 

6 січня 1923 року в селі Будки на Кременеччині народився Степан Антонович Генсірук – видатний український вчений, педагог.           

Основні напрямки його науково-дослідницької та викладацької діяльності стосувалися історії розвитку і ведення лісового господарства, вивчення лісовідновних процесів у деревостанах, відтворення лісових насаджень на порушених землях, опрацювання систем рубок головного користування, оптимізації лісистості, вивчення мікрокліматичного впливу захисних лісових насаджень на сільськогосподарські угіддя тощо.

Степан Генсірук видав багато наукової, науково-популярної, навчально-методичної літератури. Завдяки вагомому внеску в лісівничу й екологічну галузь науковець став знаний не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу. Отримав премії імені О.Шліхтера та імені В.Вернадського, а в 2000 році Міжнародна спілка науковців-лісівників (IUFRO) нагородила Золотою медаллю – йому присвоєно звання лауреата світового рівня.

А ще наш земляк був володарем чудового голосу. Він зумів із відзнакою закінчити Львівську державну консерваторію у професорки Соломії Крушельницької. Під час навчання в консерваторії став лауреатом всеукраїнського і міжнародного конкурсу вокалістів. 

Так у Степана Антоновича гармонійно поєдналися два великих таланти…

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 100-літньому ювілею Степана Генсірука присвячена виставка – «ЗАЧАРОВАНИЙ ОДВІЧНОЮ КРАСОЮ ЛІСУ». 

Усіх бажаючих запрошуємо відвідати музей та ознайомитися з представленими фондовими матеріалами про видатного вченого.

Леся Сута, старший науковий співробітник відділу природи

Наступний запис

Ми пропонуємо

Рекомендуємо

Дарунок заліщанки

У наукову бібліотеку музею нещодавно Мирослава Зайко із Заліщиків над Дністром надіслала два авторських видання: «Український лексикон» та «Домашнє ...

Презентація етнографічного альбому «Нетлінні» авторства Лесі Воронюк та Володимира Щибрі

Вплетені в українську вишиванку поміж барвистих взорів блакитно-жовті стібки. То дрібними квітами, то впевненими стягами вони красуються на сорочках і ...

До питання локалізації ЛІТОПИСНОГО «БОЗКОУ» (археологічні, архівні, літописні джерела)

Достовірна локалізація літописних градів часів княжої Русі є одним із пріоритетних завдань сучасної історичної науки. Використання різноманітних даних ...