Главная / Зустрічі / У музеї відбулась творча зустріч з Володимиром Шовкошитним

У музеї відбулась творча зустріч з Володимиром Шовкошитним

У Всесвітній день 📚 книги та авторського права, 23 квітня 2024 року, в Тернопільський обласний краєзнавчий музей відбулась творча зустріч з українським письменником, перекладачем, видавцем, громадсько-політичним діячем 🔹ВОЛОДИМИРОМ ШОВКОШИТНИМ🔹.
Захід організували:
✔️Тернопільська обласна рада,
✔️Тернопільський обласний краєзнавчий музей,
✔️Асоціація жінок України.
Відоме ім’я музейного гостя зібрало велелюдну авдиторію. Представники влади, директори освітніх, культурних закладів та інтелігенції міста Тернополя прийшли побачити і послухати людину-легенду.
👉 Володимир Шовкошитний – доктор філософії в галузі політології, професор кафедри політології Міжнародної Кадрової Академії, за професією ☢️ інженер, фізик-атомник, енергетик, за обдаруванням ✍️ майстер слова і письма – дарував напрочуд глибоке і цікаве спілкування.
Важливі події 🩵💛 новітньої історії України стали його життям, а участь в державотворчих процесах – найяскравішим періодом у біографії. Автор зустрічі – один із засновників Народного Руху України, організатор перепоховання борців за волю України Василя Стуса, Олекси Тихого й Юрія Литвина з Пермських таборів в Україну в 1989 році, народний депутат України І-го скликання. Співавтор Декларації про Суверенітет України, Акту проголошення Незалежності України, Конституції України.
Незабутній гіркий спомин у житті п. Володимира залишила ☢️ Чорнобильська трагедія. Він працював 15 років досвідченим фахівцем на Чорнобильській АЕС і як керівник групи займався ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, згодом став президентом Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» (1990–2003).
На зустрічі у 🏛️ Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, напередодні 38-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, Володимир Шовкошитний презентував власну книгу «Чорнобиль: я бачив» (Київ : Український пріоритет, 2020).
📚 Це художньо-документальна повість, що увібрала спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства з відповідями на головні питання, що постали після трагедії, передано духовний зв’язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО.
До теми роковин Чорнобиля доєднався виступом 🔹Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради, побратим музейного гостя.
Варто зазначити, що Володимир Шовкошитний свою діяльність з 2011 року спрямував ще у видавниче русло, заснувавши видавництво «Український пріоритет». Тому при нагоді презентував унікальні видавничі надбання. Це насамперед книги, що ведуть сучасника історичними віхами становлення української державності у викликах часу, сміливо руйнуючи совєтські та імперські міфи, а також ще багато художньої та науково-популярної літератури. Усі видання покликані зрушувати колективну свідомість нації.
Дуже приємно 💙, що книгу одкровень «Чорнобиль: я бачив» Володимир Шовкошитний подарував з автографом у музейну книжкову збірку.
Директор музейної установи 🔹Ярема Шатарський, вітав автора з презентацією книги та дякував за дарунок, а присутнім – за спілкування.
Особливо вдячні 🇺🇦 захисникам і захисницям України, котрі несуть найбільший тягар сьогодення, що маємо можливість організовувати творчі зустрічі з непохитною вірою у перемогу. Низький уклін і шана ЗСУ!
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Участь музейників у Міжнародній науковій конференції  «Почаївський феномен: василіянський монастир Успіння Пресвятої Богородиці в історії і культурі України»

29 вересня 2023 року ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ презентував унікальну музейну колекцію почаївських старожитностей у Марійському духовному ...

Виставка «Незгасний смолоскип нації»

«Незгасний смолоскип нації» – під такою назвою в експозиції новітньої історії розгорнуто виставку до 115-ї річниці провідника Організації Українських ...

Два роки українці запекло борються із повномасштабним вторгненням росії, і вже десять – з російською агресією на нашій землі. А якщо замислитись – і всі ...